UČENICI

Bjelopoljski osnovci pronašli novčanik sa 200 eura i vratili ga vlasnici

CdM

21.3.2018

Mirsad Hodžić i Vildan Ljuca, učenici devetog razreda Osnovne škole "Pavle Žižić" iz sela Njegnjevo, svojim primjerom pokazali su da poštenje, dobrota i porodični odgoj još uvijek postoje. Oni su, ne premišljajući se, vratili vlasnici izgubljeni novčanik u kojem je bilo 200 eura.

Njih dvojica su prekjučer u 13.15 sati novčanik pronašli na ulici koja vodi od grada, preko Rasova i Strojtanice, dalje prema Gubavču i Bistrici.

Ugledali smo novčanik na ulici i vidjeli da u njemu ima 200 eura, te dokumenti na ime Esme Halilović. Nismo znali o kome se radi, pa smo pitali komšinicu Amelu Drpljanin koja živi u blizini zna li o kome se radi. Srećom, komšinica je kazala kako je poznaje i da će joj odnijeti novčanik. Odmah smo joj dali novčanik - kazali su dječaci. 

Vlasnica novčanika Esma Halilović kaže da nije primijetila kako joj je nestao novčanik.

- Ovi mališani su pokazali da su lijepo odgojeni i pošteni. Pretpostavljam da mi je novčanik ispao kad sam izašla iz taksija. Odmah nakon što su dječaci odnijeli novčanik kod Amele, pozvala me i javila mi šta se dogodilo. U novčaniku ništa nije falilo. Ovim putem im se zahvaljujem - kazala je Halilović, pozvavši mališane, poštene pronalazače, da joj se jave kako bi im se lično zahvalila. 

U školi kažu da je ovo logičan potez i da su ova dva dječaka svojim gestom dala primjer prije svega svojim vršnjacima, ali i ostalim sugrađanima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.