PORUKE

Đukanović: Država će pokazati snagu, očekujem pad stope kriminaliteta

CdM

10.4.2018

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, kaže da Crna Gora ima "pomahnitali problem sukoba kriminalnih klanova".

Država mora pokazati snagu i odlučnost da taj problem sasiječe - poručio je kandidat DPS-a.

Đukanović je ocijenio da se kao država sve bolje nose sa problemom sigurnosne situacije i da država mora pokazati snagu.

Naglasio je da je kod posljednjih incidenata došlo do odgovornosti ključnih ljudi u policiji, podnijete su ostavke, a policija u kratkom roku uspjela da riješi dva od tri incidenta.

- Bez obzira štoi su ovi incidenti tako bolni, pada stopa kriminaliteta. Uvjeren sam da će se taj trend nastaviti - ocijenio je Đukanović za RTCG.

Tvrdi da je ljekovito da sada prolaze kroz model parlamtarne demokratije koja podrazumijeva razvoj institucija.

- Da afirmišemo ustavnu podjelu vlasti. Znam šta su zaduženja predsjednika države. Ne žalim se na ta ovlaštenja. Mislim da su dovoljna kada ih koristi onaj ko ima dovoljno iskustva i autoriteta - smatra Đukanović.

Datum članstva u EU nije mu nikakav imperativ, kao što mu nije bio ni članstvo u NATO.

- U NATO ušli zato što smo zaslužili. Sada ćemo nastaviti putem do članstva u EU. Jako je važno da budemo istrajni na tom putu. Vjerujem da je najvažniji cilj državne politike dostitzanje evropskog kvaliteta života, da zaposlimo ljude, imamo bolje plate i penzije - naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je danas najrazvijenija ekonomija na Balkanu.

- Danas je prosječna plata 511 eura, četiri do pet puta manja nego u EU. Ako želimo da dostignemo taj cilj, moramo pokazati sposobnost da rješavamo probleme, odlučno koračamo naprijed. Čini mi se da Crna Gora pokazuje taj kapacitet. Ozbiljno smo krenuli putetm sustizanja evropskih vrijednosti - naveo je predsjednički kandidat.

Najvažnije nje na putu ka EU pokazati istrajnost.

- Sada se nalazimo na završnoj dionici. Završićemo formalno članstvo u EU. Do tada ćemo napredovati u kvalitetu života. Treba beskrpomoisno nastaviti sa društvenim reformama, stvoriti uslove da kroz razvoj institucija i dobru funkcionalnost, Crnu Goru učinimo organskim dijelom EU. Nije dovoljno biti članica. Imamo neke članice EU koje imaju nižu prosječnu platu od Crne Gore. Zato je važno da damo prioritet kvalitetu života, kroz istrajnost u realizaciji reformi - rekao je kandidat DPS-a za predsjednika Crne Gore.

On vjeruje da će rasti podrška članstvu Crne Gore u NATO.

- Mislim da smo napravili dobar izbor. Mislim da je potrebno da se malo ohladi javnost jer je bila ispolitizovana tim pitanjem. Kada se stišaju emocije i uključi racio, čini se da neće biti previše razlike između onih koji podržavaju članstvo u EU i NATO - jasan je Đukanović.

Prema njegovim riječima, loš je signal da opozicioni dio scene ne želi da prihvatin da su određena pitanja, državno pravnog statusa, skinuta sa dnevnog reda.

- Taj proces 21. maja, 2006. je pratila sva međunarodna javnost i konstatovala da je to sve prošlo demokratski. Umjesto da se opozicija takmiči sa vlašću na ekonomskom polju, mi dobijamo najavu da bi opozicija kada bi bila vlast, vratila bi se u istoriju i preispitivala sva rješenja do kojih je demokratska Crna Gora došla - stav je lidera DPS-a i predsjedničkog kandidata.

On dodaje da se danas čuju neki tonovi na prostorima bivše Jugoislavije koji zvuče više kao pred Dejtonski sporazum.

- U ovom vremenu nije problem samo u balkanskoj kući. Odnosi na globalnoj sceni slični onima su u najzategnutijim odnosima tokom Hladnog rata - smatra Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.