PREDSJEDNIČKI IZBORI

Crna Gora: Građani će u realnom vremenu moći pratiti rezultate izbora

Agencije

13.4.2018

Građani i zainteresirana javnost moći će na adresi rezultati.dik.co.me u realnom vremenu pratiti rezultate na predsjedničkim izborima, nakon što ih verifikuju općinske izborne komisije (OIK), saopćeno je iz Državne izborne komisije (DIK).

Državna izborna komisija se na današnjoj sjednici upoznala sa sadržajem informacionog sistema za obradu izbornih rezultata, koji će biti primijenjen na izborima za predsjednika Crne Gore u nedjelju.

Iz DIK-a su kazali da će na taj način biti ispoštovana preporuka iz Konačnog izvještaja Posmatračke misije OSCE/ODIHR nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, da bi „u cilju unapređenja transparentnosti i odgovornosti procesa, DIK mogao razmotriti mogućnost javnog tabeliranja rezultata, kao i detaljnije reguliranje procedura tabeliranja OIK".

- U cilju efikasnije komunikacije općinskih izbornih komisija s Državnom izbornom komisijom, formirana je „Operativna soba“, koja će biti u funkciji tokom cijelog izbornog dana, od pet sati do završetka sjednica svih OIK, u sklopu koje će biti formiran call centar, rekli su agenciji MINA iz DIK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.