REGION

Teška situacija u Dalmaciji: Kilometarski požari ugrožavaju kuće, stotine vatrogasca bori se sa vatrenom stihijom

Avaz.ba

17.7.2017

Stotine hrvatskih vatrogasaca se i dalje bore s požarima na nekoliko lokacija u Dalmaciji, a najteža situacija je u zaleđu na potezu između Splita i Omiša gdje jak vjetar otežava gašenje požara koji je zahvatio i kuće, javljaju hrvatski mediji.

Ugrožene su kuće, a vatreni front dug je oko 15 kilometara. Gori gusta borova šuma, nisko rastinje, makija i trava.

Prema pisanju splitske Slobodne Dalmacije, vatra je vidljiva iz Splita u kojem po vazduhu leti pepeo, a osjeća se i miris dima.

Najteže je na području Sitnog Gornjeg i Sitnog Donjeg, gdje je vatra došla iz smjera Srinjina nedaleko od Splita. Vatrogasci se bore za svaku kuću, a vazdušne snage zbog bure i jakih turbulencija ne mogu da im pomognu.

Mještani ugroženih mjesta u izjavama medijima mole za pomoć, a vatra je, zbog bure koja često mijenja smjer, izmakla kontroli.

Komandant vatrogasne jedinice u Splitu, Ivan Kovačević rekao je da je požarom zahvaćena ogromna površina i da je požar stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća, prenijela je Hrvatska radiotelevizija.

On je rekao da vatra nije pod kontrolom i da se širi u svim smjerovima, pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci iz cijele Splitsko-dalmatinske županije.

U mjestima ugroženim požarom nema ni struje ni vode, ali su upućene cisterne s pitkom vodom.

Turisti su napustili područje zahvaćeno požarima, a za sav saobraćaj je zatvoren put od Srinjina prema mjestu Sitno Donje, gdje je vatra zahvatila kuće, prenosi HRT.

Mediji pišu i da je u kući u mjestu Sitno Donje hitna pomoć pronašla tijelo starije osobe, ali zasad nije poznat uzrok smrti i ima li veze s požarom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.