REGION

U Splitsko-dalmatinskoj županiji bit će proglašeno stanje elementarne nepogode

Avaz.ba

19.7.2017

Većina požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji je lokalizirana i stavljena pod kontrolu.

U gradu Splitu nema opasnosti od zagađenja vazduha, odlagalište otpada nije ni gorjelo, a splitsko-dalmatinski župan će, najavio je, proglasiti stanje elementarne nepogode.

Žrnovnica i Split od jutra su bili prekriveni oblakom dima i neugodnog mirisa.

Iako su aktivni požari ugašeni, nad Žrnovnicom i obližnjim brdom Mosor nadlijeću kanaderi kako bi se ugasio svaki novi požar koji bi izbio na već opožarenom terenu.

Dio Žrnovnice još uvijek je bez vode i struje, a mjesne vlasti apeluju na građane da smanje potrošnju vode dok se stanje ne stabilizuje.

Splitsko odlagalište otpada Karepovac ne gori, niti je bilo opožareno, jer se odlagalište zalijevalo vodom, a Karepovac bi danas trebali sanirati i bagerima.

Prema informacijama nadležnih služni, kvalitet vazduha koja se stalno mjeri i nadzire u Splitu trenutno nije upitan. Ipak, tokom najvećeg dima koji se nadvijao nad gradom parametri opasnih plinova višestruko su porasli od dopuštenih vrijednosti.

Od preostala tri aktivna požarišta, najteža je situacija na Prpuši kod Šestanovca gdje od utorka gori nisko rastinje i borova šuma.

Požar u Dugobabama u opštini Klis fronte je dugačke četiri kilometra i gasi ga 50 vatrogasaca.

Manji požar aktivan je u vjetroparku na Katunima gdje je izgorjelo 25 hektara terena.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je da će za nekoliko narednih dana, nakon službenog izvještaja o stanju na terenu, na tom području proglasiti stanje elementarne nepogode.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.