REGION

Hrvatski vatrogasci objavili dokaze: Je li ovo terorizam?!

Avaz.ba

21.7.2017

Otvoreni plamen ili žar uzrok je požara koji je poharao 4.500 hektara kod Splita.

Šta je tačno u pitanju, još se ne zna. Policija prilikom očevida na požarištu nije pronašla napravu kakvu su prikazali vatrogasci iz Gradaca.

Naime, vatrogasno društvo Općine Gradac na svojoj je Facebook stranici objavio fotografije cigareta oko kojih su omotane učvršćene šibice. Nađene su u šumi na jedinom mjestu gdje još nije bilo požara. Pišu kako pretpostavljaju da je piroman na taj način sebi osigurao dovoljno vremena za bijeg s mjesta gdje bi potpalio vatru za novi požar.

"Pronašli smo dokaz da se požari podmeću. Naime, jutros u Gradcu na jedinom mjestu koje je još uvijek ostalo netaknuto vatrom, pronađena je cigareta oko koje su omotane šibice, a služila je piromanu da zapali vatru s odgodom kako bi na vrijeme mogao pobjeći s mjesta. Mi riskiramo živote, ulazimo u vatru, spašavamo ljude i imovinu, a šta oni rade, podmeću, jel ovo terorizam???", piše na Facebook stranici DVD-a Općine Gradac.

"Srećom nije došlo do požara"

Vatrogasci DVD-a Grada Makarske izrazili su zabrinutost jer samo srećom nije došlo do novog požara. Na Facebooku mole građane da čuvaju šume i paze na imovinu i živote te poručuju kako će se i dalje boriti s vatrenom stihijom.

"Mislim da se na ove slike ne mora davati komentar. Ali jako je zabrinjavajuće. Ovakva "naprava" pronađena je u šumi pored Gradca i samo srećom nije došlo do požara. Što reći, koju poruku poslati. Kako pozvati na linč svakog slučajnog šetača šumom koji je potencijalni piroman??? Kako se boriti protiv takvih, nažalost moramo reći, bolesnih umova??? Molimo vas, pazite na naše šume, ne dajte bolesnim umovima da pale šume Lijepe naše, a time ugrožavaju i Vašu imovinu i Vaše živote, a mi ćemo se i dalje boriti s vatrenom stihijom kao i do sada...do zadnjeg atoma snage....", piše u statusu DVD-a Grada Makarske. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.