REGION

Tamna strana hrvatske ljetne bajke

Avaz.ba

11.8.2017

Za hrvatskog ministra turizma Garija Cappellija ovo je dobro ljeto, piše Deutsche Welle (DW) i navodi ministrove riječi o tome kako bi Hrvatska ove godine trebala prijeći brojku od 100 miliona turista. No, “postoji tamna strana hrvatske ljetne bajke: zemlji nedostaju radnici, naročito na sunčanom Jadranu”.

Turističkom sektoru nedostaju kuhari, uslužno osoblje, čistačice i odgajatelji djece. Na vrhuncu sezone ima 2.700 nepopunjenih radnih mjesta u turističkom sektoru, ističe DW i dodaje kako nema dovoljno radnika ni za građevinarstvo i zdravstvo.

Ključni razlog za takav razvoj događaja je ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, odnosno sloboda kretanja koju je to omogućilo. Mnogi su radnici u međuvremenu otišli u Njemačku, i to ne samo oni visokoobrazovani, nego i zidari, kuhari i medicinske sestre. “Taj egzodus je problem s kojim se Hrvatska očajnički bori”, piše DW i konstatira paradoks da u mnogim sektorima u Hrvatskoj nedostaje radnika, a po službenim statistikama ima 170.000 nezaposlenih.

Hrvatskoj prijeti ne samo nestašica radnika, nego i nestašica građana

Problem je što su mnogi od njih nekvalificirani za radna mjesta koja su nepopunjena. HGK bi problem nedostatka radne snage riješila uvozom radnika iz drugih zemalja, ponajviše iz Bosne i Hercegovine, te zagovaraju i rad maloljetnika, dok stručnjaci sa skepsom gledaju na takve prijedloge, smatrajući da bi moglo doći do još veće eksploatacije radnika u ionako slabo plaćenim poslovima. Navodi se kako je predložen i uvoz radnika s Filipina, što nije naišlo na odobravanje ministra rada Marka Pavića.

DW citira ekonomista Ljubu Jurčića, koji smatra da je situacija u Hrvatskoj katastrofalna i da ne postoje dosljedne ekonomske i socijalne politike koje bi ljude zadržale u Hrvatskoj. Vlada Andreja Plenkovića je pak povećala kvote za uvoz radnika u građevinskom sektoru kako bi se mogli realizirati važni investicijski projekti, te je izdvojila dodatnih 20 milijuna eura za edukaciju nezaposlenih. Za Jurčića to nije dovoljno. On predviđa da Hrvatska u budućnosti neće imati samo nestašicu radnika, nego i nestašicu građana ako nastavi istim putem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.