REGION

Drama u Dalmaciji | Požare kod Zadra podmetnula dva državljanina Srbije, slijede hapšenja i evakuacija stanovništva

A. S.

21.8.2017

Gori na više mjesta u okolini Zadra. Požarišta su duga i po nekoliko kilometara, teren je nepristupačan i miniran, a situaciju gasiteljima otežava i bura. 

Prijepodne je najteže bilo na području Benkovca i Vrane, no tokom poslijepodneva se vatra približila Zadru. 

Poslijepodne je buknuo požar u Kožinu gdje je gorjela borova šuma, a iz MORH-a je saopćeno da je taj požar pod kontrolom. 

Požar kod Pristega plamti tolikom silinom da je zahvatio nekoliko porodičnih kuća.

Ministar Davor Božinović ponovio je kako ne može isključiti mogućnost da su požari kod Zadra podmetnuti te kako minski sumnjivo područje oko autoceste otežava gašenje požara.

 

Portal ŠibenikIn je objavio kako su ranije uhapšene osobe zbog sumnje na povezanost s požarima policiji prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka, a riječ je o petorici maloljetnika i jednom 18-godišnjaku.

Četvorica su iz obližnjeg sela Radića Donjih, a ostala dvojica državljani Republike Srbije, njihovi rođaci koji ljeti dolaze u selo.

Taj portal navodi kako je zaposlenica Nacionalnog parka Krka koja radi na recepciji u Burnumu i koja se vraćala kući, vidjela te mladiće na biciklima ispod nadvožnjaka na raskrižju Kistanje-Knin-Oklaj. 

Bili su joj jako sumnjivi pa je javila to čuvarima prirode u parku nakon čega je nadzornik NP Krka po opisu zaključio da je vjerojatno riječ o grupi lokalnih momaka i odlučio ih pronaći. Otišao je u selo i stupio s njima u kontakt, a oni su mu navodno priznali da su zapalili vatru.

Čuvar parka rekli su da je vatru danas oko 13 sati zapalio 17-godišnjak i da se ona otela kontroli te da su je uzalud pokušali ugasiti. Kad su shvatili da je ‘vrag odnio šalu’, jer su izazvali veliki požar, pobjegli su.

Mladići su navodno otprije poznati policiji, ali i lokalnom Centru za socijalnu skrb.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.