REGION

Napao je zatvorskog čuvara: Umalo došlo do totalnog haosa

24sata.hr

2.9.2017

Samo zahvaljujući prisebnosti pravosudnih policajca u splitskom zatvoru Bilice spriječen je mogući bijeg zatvorenika, talačka situacija i(li) nemiri. Čuvara je u četvrtak popodne iznenada napao Joško Božić Kudrić (35), na čije incidentno ponašanje su već danima upozoravali nadležne. 

Udario ga je šakom. No pravosudni policajac se snašao i nekako je prije daljnjeg napada uspio zatvoriti vrata ćelije. Da su se zatvorenici domogli ključeva ko zna što se moglo dogoditi.

U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su incident ne navodeći ime zatvorenika.

- Istražni zatvorenik narušavao je red te mu je službenik pravosudne policije izdao zakonitu naredbu da prestane s galamom, nakon čega je istražni zatvorenik fizički napao službenika Odjela osiguranja. Drugi službenik Odjela osiguranja spriječio je daljnji napad - tvrde u Ministarstvu navodeći kako će protiv istražnog zatvorenika, sukladno zakonskoj proceduri, biti podnesen prijedlog za pokretanje stegovnog postupka.

Ima 19 pravomoćnih presuda

Božić Kudrić u splitski zatvor prebačen je zbog obnove postupka. Vrhovni sud, naime, ukinuo mu je presudu od osam godina na koliko su ga nepravomoćno osudili zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom. Terete ga da je 1. decembra  2015., dok su se vozili po splitskim prigradskim naseljima, nekoliko puta udario Nikolu Krmeka (20). Izašli su iz automobila, Krmek je izgubio svijest i udario glavom o beton. Prebačen je u bolnicu, no umro je nakon dvije sedmice.

Božić Kudrić je od 2003., naveo je lani kao otežavajuću okolnost kod izricanja presude sudija Slavko Lozina, ima 19 pravomoćnih presuda i to za krađe, razbojništva, protupravno oduzimanje slobode, napad na službenu osobu i općeopasne radnje. Sam je zatražio da što prije ode na izdržavanje kazne poručivši sudiji Lozini da će mu presuda pasti kao kruška.   

U februaru ove godine Božić Kudrića je, tokom prebrojavanja u hodniku lepoglavske kaznionice, priručno izrađenim bodežom izbo Stjepan Maurović (34) koji je u zatvoru zbog ubistva.

Ubo zatvorenika improviziranim nožem

- Zatvorenik je prišao s leđa drugom te mu improviziranim bodežom napravljenim od dijela drške od viljuške i plastičnog nastavka drške od metle nanio ubodne rane po glavi, lijevoj ruci i leđima - saopćilo je tada Ministarstvo pravosuđa.

Prije nekoliko dana u Kaznionici u Glini napadnuta je civilna radnica koju su bez pratnje pravosudnog policajca ostavili da radi s lopovima.

- Službenicu Odjela za rad i strukovnu izobrazbu, koja je u tome trenutku obavljala poslove u skladištu Štamparije, fizički je napao zatvorenik te je prilikom napada službenica zadobila ogrebotine - kažu u Ministarstvu pravosuđa. Kako doznajemo lopov joj je prijetio silovanjem i ubistvom, a umjesto kaznene prijave, navodno je, dobio samo 10 dana samice.

- Protiv zatvorenika, između ostaloga, naređene su posebne mjere održavanja reda i sigurnosti - smještaj u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari i pokrenut je stegovni postupak - kažu u Ministarstvu.

Kako mediji prenose, pravosudni policajci upozoravaju da ih je nedovoljno i da rade u nemogućim uvjetima. Prijete im, vrijeđaju ih, napadaju,a kazne za takve stranke i zatvorenike su male ili ih , u pravilu, i ne bude. 

Primjerice, lani u februaru u splitskom zatvoru Bilice nestala su dva noža koja nisu pronađena. Danima su pravosudni policajci i zatvorenici, a u splitskom zatvoru na Bilicama ih je bilo oko 120, s pojačanom opreznošću kročili zatvorom. 

Svjesni su da neki zatvorenici imaju noževe koje bi im svaki tren mogli zariti u leđa. Ministarstvo pravosuđa, pod kojim je i Uprava za zatvorski sustav, nakon tog skandala odgovorilo nam je kako nestankom noževa sigurnost neće biti ugrožena jer za razračunavanje zatvorenici uglavnom koriste šake, a ne pribor za jelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.