Goldstein: Preminuo u 90. godini u Zagrebu

U Zagrebu preminuo publicista i historičar Slavko Goldstein

Avaz.ba
13.09.2017 15:28
A
A
A

U Zagrebu je u 90. godini preminuo Slavko Goldstein, publicist i historičar, autor i urednik mnogobrojnih knjiga, te jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca. 

Rođen je 1928. godine u židovskoj porodici Ive i Lee Goldstein, u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhapsile njegovog oca, dok je sam uspio pobjeći u  Bački Kovačevac.

Od 1942. Goldstein je sarađivao s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove porodice stradali su i završili u koncentracijskim logorima. 

Poslije rata Goldstein je jedno vrijeme živio u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, te u Jadran filmu, a bio je jedan od osnivača Vjesnika u srijedu i urednik Vjesnika.

Zajedno s bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje HSLS-a, prve hrvatske političke stranke kojoj je u početku bio i predsjednik. 

Nakon njega stranku preuzima Dražen Budiša, a Goldstein je bio predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije židovske vjerske zajednice Beth Istrael. 

Jedno je vrijeme bio i savjetnik Zorana Milanovića, te predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac. Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj historiji, založivši se da se ne manipulira brojkama žrtava i izrazi sućut prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost i vjeru.

Bio je među onima koji su se žestoko protivili da se krivotvori historija, ali i koriste fašistički simboli u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav "Za dom spremni".