REGION

Hrvatski obavještajci: U susjedstvu nam živi 10 hiljada potencijalnih terorista

Avaz.ba

14.9.2017

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske objavila je danas najnoviji izvještaj o stanju sigurnosti ističući da u susjedstvu Hrvatske ima više od 10.000 sljedbenika selefizma, od kojih neki podržavaju terorizam. 

"U državama jugoistočnog susjedstva trenutno ima više od 10.000 sljedbenika selefizma okupljenih u više desetaka tzv. paradžemata i nekoliko enklava. Pri tome, pripadnici tzv. političkog selefizma ne zagovaraju nasilje, dok pripadnici tzv. džihadištičkog i takfirskog selefizma odobravaju terorističke napade. Uz to, ne priznaju stajališta službenih islamskih zajednica, zakone ni demokratsku vlast države domaćina", stoji u izvještaju SOA-e.

Istovremeno, SOA navodi i da je zabilježen porast broja sljedbenika selefizma i u zapadnoevropskim državama.

"Njemačka sigurnosna služba objavila je da je u Njemačkoj broj sljedbenika selefizma porastao s 8.350 u 2015. godini na 9.700 u 2016. godini", navode u izvještaju.

Posebno zanimljivo, ako se uzmu posljednje izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, kako se u BiH nalazi 10 hiljada potencijalnih terorista, u izvještaju SOA niti jednom se ne spominje BiH, ali koristi termin jugoistočno susjedstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.