Foto: Agencije

U Zagrebu vraćena bista Ive Lole Ribara

Autor: Agencije
10.10.2017 20:15
A
A
A

Bista Ive Lole Ribara, koja je 90-ih godina bila otuđena, vraćena je u utorak u park na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske ulice u Zagrebu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tom je prigodom istaknuo kako to ne smatra nikakvim historijskim događajem, već samo ispravljanjem gluposti koja je učinjena, dok je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović to nazvao uzurpatorskim potezom Bandića.

Bistu, rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, izradila je Ljevaonica umjetnina ALU d.o.o.

- Ovo smatram samo ispravljanjem gluposti koja je učinjena. I neka tako bude i ubuduće, a mi se okrenimo budućnosti - istaknuo je Bandić. 

Rekao je da svaka civilizirana zemlja koja nije izvukla pouke iz bližnje i daljnje historije, mora ponovno tu historiju proživjeti te da on ne bi to proživljavao.

- Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara na mjesto koje je, ponovit ću - najveći, istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje. Ivo Lola Ribar je jedan od najvećih heroja Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata. Da nije bilo Drugog svjetskog antifašističkog rata, mi Hrvatsku ne bi mogli imati danas - istaknuo je Bandić. 

Istaknuo je kako će od danas na kutu baruna Filipovića i Selske ulice, ovdje u malom parkiću sa malom fontanom i Ivom Lolom Ribarom biti mjesto gdje će se djeca ponovno igrati.