Otkriveno zbog čega se muškarac raznio bombom na plaži u Splitu

Avaz.ba
11.10.2017 11:35
A
A
A

Pomorac T. K. koji je jučer sebi oduzeo život, još je 2009. godine podnio prijavu Županijskom državnom tužilaštvu za seksualno zlostavljanje njegove tada maloljetne kćerke.

Nakon višesatnog pregovaranja sa policijom jučer se na plaži Kaštelet u Splitu ubio 54-godišnji muškarac. Ubio se aktiviranjem ručne bombe oko 19.40 sati, potvrdila je policija. 

Iako motiv samoubistva isprva nije bio poznat, saznalo se da je motiv bila njegova ogorčenost na hrvatsko pravosuđe zbog slučaja seksualnog zlostavljanja njegove kćerke iz 2009. godine, piše Index.hr.

Pregovori policije i muškarca trajali su satima. Sve je počelo poslijepodne, kada je muškarac prvo nazvao Operativno dežurstvo policije, predstavio se i kazao:

- Halo, imamo bombu. Izvadio sam osigurač. Sklonite ljude da neko ne nastrada.

Policija je u međuvremenu ispraznila plažu, a nakon pregovora sa muškarcem koji su potrajali duže od dva sata, muškarac je aktivirao bombu i raznio se. 

Ogorčen na pravosuđe zbog silovanja svoje kćerke

- Jedino što sam načula je da viče kako je nezadovoljan državom. Vozio se u nekom manjem, starijem automobilu, ali ne mogu tačno da procijenim - ispričala je za Index sinoć  žena koja se kao svjedok našla na mjestu događaja.

Za zlostavljanje je optužio svog poznanika, inače profesora u Splitu. Kada je saznao da od prijave neće biti ništa, jer navodno nije dokazana upotreba sile, izgubio je živce, pa je jednom prilikom došao pred vrata kuće tog poznanika sa mačetom i vikao "Pedofilčino, ubit ću te". 

Optužio ga je da je odveo njegovu, tada 16-godišnju kćerku na kupanje, nakon toga je doveo u šator, dirao je po intimnim dijelovima tijela i u njih gurao prste. T.K. bio je ogorčen na pravosudni sistem, pa je smatrao da je sistem zakazao kada nije učinio ništa u slučaju njegove kćerke.

- Ja sam odmah osuđen zbog prijetnje, a pedofilu koji mi je zlostavljao kćerku, tek jedno ročište.

Zbog prijetnji mačetom pomorac je 2012. godine nepravosnažno na Općinskom sudu u Splitu osuđen na četiri mjeseca zatvora, a uvjetno na godinu.


- Moj slučaj sud je okončao vrlo brzo nepravosnažnom presudom, dok je u slučaju profesora, gdje je žrtva moja kćerka, održano samo jedno sudsko ročište i postupak je daleko od okončanja - ispričao je tada za Slobodnu Dalmaciju ogorčeni muškarac. 

- Ja sam obišao cijeli svijet, ali mislim da nema ovako nakaradne države i pravosuđa kao naše. Kada sam nakon devet mjeseci od tog nesretnog događaja konačno saznao za njega, otišao sam u Županijsko državno tužilaštvo u Splitu i prijavio silovanje.

Nije rekla "ne"

Kada mi je zamjenica zadužena sa slučaj rekla da tu nema silovanja jer moja djevojčica tom monstrumu nije u šatoru rekla "ne!" i nije se uopće opirala dok joj je to sve radio, već sam bio toliko potresen da nisam znao gdje sam. 

Kada mi je tužiteljica rekla: "Da je samo vaša kćerka rekla ne, to bi bilo silovanje, ovako to nije" pa me je posavjetovala da idući put dođemo moja žena, djevojčica i ja, pa da će već ona nešto vidjeti, poludio sam - pričao je. 

Ispričao je i da je profesorova žena rekla njegovoj da se njihova kćerka nije protivila da taj dan ide s njenim mužem na more.

- Kao da je normalno da ona sa 16 godina u osobi od 55 godina vidi nekog partnera, ma to je bolesno. Ja i tu ženu krivim za sve ovo, ali tužilaštvo očigledno tako ne smatra pa je diglo samo optužni prijedlog protiv njega - kazao je on. 

Više o:

Split