REGION

Na Facebooku objavio slike Popaja i Snjeguljice s marihuanom, pa morao platiti 260 KM kazne

Ilustracija

Avaz.ba

19.10.2017

Nakon hapšenja koja su se dogodila u ponedjeljak u sklopu akcije "Agrokor", veliki broj građana iskazao je nepovjerenje prema sistemu. I oni koji odobravaju akciju "Agrokor" pitaju se hoće li i kada će pravda biti zadovoljena.

Pas Medo

Razloga za takvo mišljenje imaju puno, a dovoljno je da se prisjetimo najvećih slučajeva i kako su završili. Društvenim mrežama već kruži šala kako je u Hrvatskoj osuđen - tek pas Medo.

Na ponovljeno suđenje u aferi "Fimi Media" Ivo Sanader nije došao jer je hospitaliziran. Od napuštanja zemlje i hapšenja u Salcburgu prošlo je već sedam godina. U pritvoru je bivši hrvatski premijer bio tri godine, pa je pušten da se brani sa slobode.

Za "Fimi Mediju" ukinuta mu je nepravomoćna presuda, kao i pravomoćna za slučaj "Hypo" i "Ina-MOL". U slučaju "Planinska" osuđen je nepravomoćno na četiri i po godine zatvora. Za aferu "HEP-DIOKI" tek očekuje početak suđenja.

Nakon velike akcije policije i PNUSKOK-a, prije tri godine uhapšen je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nakon mjesec dana pritvora, uz kauciju od 15 miliona kuna, pušten je na slobodu.

U aferi "Štandovi" još uvijek čeka pripremno ročište, a u aferi "Agram" sud još uvijek odlučuje o osnovanosti optužnice. Uz sve to kandidirao se i ponovo pobijedio na izborima.

Oduživanje postupaka

Prije četiri godine uhapšen je i čelni čovjek Gospodarske komore Nadan Vidošević. Za izvlačenje 39 miliona kuna iz te institucije, još uvijek mu se sudi. Na ročištu se pojavio i u utorak te izjavio: "Mislim da drugo i ne može biti nego uspješno za mene."

Razlog dugim suđenjima advokat Branko Šerić vidi u velikom broju svjedoka i vještačenja u slučajevima povezanim s privrednim kriminalom. Također, smatra da USKOK svoj posao ne radi dovoljno dobro, pa se postupci odužuju.

- Nikad nisu dobro pripremljeni. Trebali bi bolje raditi, pogotovo jer su sad gospodari istrage, oni vode istražni postupak, niko ih ne kontrolira osim advokata na raspravi. Trebali bi bolje i efikasnije raditi - komentirao je advokat Branko Šerić.

Svoju neefikasnost pravosuđe je pokazalo u slučaju Roberta Ježića, koji je državi obećao vratiti pet miliona eura. To još uvijek nije napravio.

Pravi šok izazvala je presuda Tomi Horvatinčiću, koji je u ponovljenom suđenju za izazivanje pomorske nesreće, u kojoj je 2011. poginuo italijanski bračni par, nepravomoćno oslobođen svih optužbi. Kao glavni razlog navedena je sinkopa, odnosno Horvatinčićeva kratkotrajna nesvjestica u trenutku sudara plovila.

Nepovjerenje građana

Sjećamo se i pritvaranja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Zbog zatvora, ali i suđenja nakon kojeg je oslobođen, kaže da mu je život uništen. Zbog ovakvih slučajeva, građani, očekivano, u pravosudni sistem ne vjeruju.

Braći Mamić prihvaćena je kaucija, te se brane sa slobode.

Istovremeno, 72-godišnja Minka Maltarić, zbog neplaćenog duga za odvoz smeća od 600 kuna, pet dana provela je u zatvoru.

Sud je ekspresno kaznio i Stjepana Pavlekovića iz Lepoglave. Državi je morao platiti 1.000 kuna (260 KM) jer je na Facebooku objavio slike Popaja i Snjeguljice s indijskom konopljom.

Najviše pažnje izazvao je baš pas Medo, koji je postao aktuelan i ovih dana, nakon svih odluka hrvatskog pravosuđa. Sud ga je proglasio krivim zbog preglasnog lajanja, pa je deložiran u drugi dio dvorišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.