REGION

Sumnjiv konkurs: Ministar Medved vašim novcem kupuje 220 limuzina

Avaz.ba

19.10.2017

Ministarstvo hrvatskih branilaca traži 220 novih vozila za ratne invalide.

Raspisan je javni konkurs kojim žele pribaviti limuzine u vrijednosti od 28.160.000 (dvadeset osam miliona i sto šezdeset hiljada) kuna bez PDV-a, odnosno u vrijednosti od 35.200.000 (trideset pet miliona i dvjesto hiljada) kuna s PDV-om.

To znači da će iz novca poreznih obveznika biti izdvojeno oko 160.000 (sto šezdeset hiljada) kuna po limuzini.

Ministarstvo Tome Medveda također zahtijeva da im se tih 220 limuzina isporuči u roku od 22 dana od dana potpisivanja ugovora.

Problematičan konkurs

Konkurs je problematičan iz više razloga.

Automobili kojih se žele dokopati moraju udovoljavati posebnim tehničkim specifikacijama. Naravno da vozila za invalide moraju biti posebno prilagođena ali, kako se jasno vidi u konkursu, to ovdje nije slučaj.

Insistiraju na limuzinama srednje klase, snage motora od najmanje 125 KS. Najmanja duljina koju traže mora biti 4,7 metara, dok najmanja širina mora biti 1,8 metara. Najveća visina mora iznositi 1,55 metara. Pritom se traži i razmak između osovina od minimalno 2.750 mm, što je na razini današnjeg prosjeka klase komfornih limuzina.

Zašto insistiraju upravo na limuzinama srednje klase? Kakve veze imaju vanjske dimenzije vozila s činjenicom da se traže automobili za osobe s invaliditetom?

Primjera radi, nema govora o ergonomskim parametrima kao što su minimalni otvor vrata te visina sjedala, a koji bi invalidima znatno olakšali korištenje navedenih automobila. Osim toga, smještaj opreme kao što su invalidska kolica kompliciraniji je u limuzini nego u nekom drugom, pogodnijem obliku karoserije.

Obavezan MP3 radio s USB-om, automatska klima i slični dodaci.

Nadalje, u konkursu koji je raspisalo ministarstvo Tome Medveda zahtijevaju automatske klima-uređaje, električne podizače prednjih i zadnjih prozora, električno podešavanje vanjskih retrovizora, radio MP3 s USB-om te daljinsko centralno zaključavanje.

Zašto insistiraju na automatskoj klimi, a opremu koja je invalidima zbilja nužna uopće ne spominju? Primjerice, zar parkirni senzori te sjedala podesiva po visini nisu potrebniji od MP3 radija s USB-om?

Jedine stavke u tehničkim specifikacijama koje u praksi doista olakšavaju korištenje invalidima su automatski mjenjač, servo upravljač i tempomat.

Nerealno kratak rok isporuke

Problem je i u nerealno kratkom roku isporuke.

Konkurs propisuje da je rok isporuke 220 limuzina propisan na samo 22 dana od potpisivanja ugovora. To znači da bi ponuditelj koji zadovolji uslove morao imati spremna sva vozila, njih 220, u roku od 22 dana od zaključenja konkursa.

Ako im se limuzine ne isporuče u ugovorenom roku, ponuditelja čeka kazna. Ona iznosi 0,5 posto ukupne vrijednosti ugovorenog iznosa s PDV-om za to vozilo i to za svaki dan kašnjenja, s tim da ukupni iznos ugovorene kazne ne može preći 5 posto ukupno ugovorene vrijednosti.

"Ovo je kao u Alanu Fordu"

Ovo nije prvi put da im Ministarstvo nabavlja limuzine, ali je prvi put da očekuju ovako kratak rok za isporuku. Bivši ministar branilaca Fred Matić rekao nam je kako je uobičajen rok za isporuku oko 90 dana. Nije jasno kako namjeravaju dobiti 220 precizno specificiranih limuzina u tako kratkom roku.

- Treba pitati ministra branilaca kako ide taj rok od 22 dana, kada znamo da hrvatski prodavatelji automobila jednostavno za taj rok ne mogu isporučiti automobile osim ako to nije ranije dogovoreno. Oni nikad nemaju na lageru toliko automobila. Nijedan prodavatelj se ne bi usudio odjednom staviti toliko automobila na prodaju. Uvijek je mjesec dana, tri mjeseca, godinu dana. Ovo je kao u Alanu Fordu - rekao nam je Matić.

Glogoški: "Štedjelo se na ovoj populaciji"

Tomo Medved je još prošle godine, dok je s Plenkovićem dijelio ključeve 105 Opel Insignija stopostotnim ratnim invalidima u Velikoj Gorici, najavio kako planira dodijeliti vozila i ove godine. I to za 219 najtežih invalida, uključujući i pripadnike HVO-a, kojima je temeljem izmjene zakona iz 2013. to bilo onemogućeno.

- Tu nepravdu ćemo ispraviti novim zakonom, a za to su osigurana sredstva u državnom proračunu Hrvatske, - rekao je Medved.

Tada im je zahvalio Đuro Glogoški i ustvrdio da prethodnih godina nisu izvršavane obaveze prema njima.

- Svjedoci smo da su neki štedjeli i na ovoj populaciji. Dokaz je tomu da je Ministarstvo hrvatskih branitelja posljednjih godina u državni proračun vratilo 128 miliona kuna, jedan dio tih sredstava trebao je biti namijenjen i za stopostotne ratne vojne invalide", rekao je prošle godine Glogoški.

Svaku sedmu godinu - novo auto

Svakih sedam godina, stopostotni ratni vojni invalidi koji voze znatno manje od prosjeka, imaju pravo na novi automobil. Prosječna starost ostalih automobila u Hrvatskoj je 12 i po godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.