REGION

Bivšem šefu "Agrokora" zamrznuta imovina širom svijeta, pasoš oduzet i njegovoj supruzi Vesni

Jutarnji.hr

7.11.2017

Britanska novinska agencija Reuters objavila je opširan izvještaj s ročišta na londonskom sudu na kojem je Ivica Todorić, nakon što se usprotivio izručenju Hrvatskoj, pušten na slobodu.

Tri krivična djela

Agenciji je potvrđeno da je Todoriću određena kaucija te da je još uvijek formalni vlasnik "Agrokora" sudiji Ričardu Blejku (Richard Blake), na pitanje slaže li se ili protivi hrvatskom zahtjevu za izručenje, odgovorio da se protivi.

Tužilac Bendžamin Sajfert (Benjamin Seifert), koji se na sudu pojavio kao zastupnik hrvatskih vlasti, pojasnio je da se Todorić tereti za tri krivična djela, a da su ukupne finansijske malverzacije za koje ga terete teške oko 110 miliona eura.

Na sudu je rečeno i da je Todorićeva imovina širom svijeta zamrznuta.

- Ovo su izuzetno ozbiljne optužbe - rekao je Sajfert.

Sudija je zatim Todoriću odredio kauciju uz nekoliko uvjeta. Naredio mu je da položi 100.000 funti, da preda svoj i suprugin pasoš, te da nosi elektronski uređaj za praćenje, kao i da se policiji mora javljati tri puta sedmično.

- Kontekst u kojem vam odobravam kauciju uključuje činjenicu da vam je imovina i u ovoj državi i širom svijeta zamrznuta, te da je vaša mogućnost skupljanja novca ograničena - kazao je sudija.

40 godina

Todorić je nakon ročišta izašao pred sud u društvu supruge Vesne i advokata Timotija Otija (Timothy Otty), koji je na sudu, pak, rekao da je njegov klijent "izuzetno uspješan poduzetnik i osnivač koncerna koji je postojao 40 godina".

Rekao je i da je čitav njegov slučaj u sjeni geopolitike te da ga se povezuje s navodnim ruskim utjecajem.

- To sve dijelom proizlazi iz činjenice da su u finansiranje "Agrokora" upletene ruske banke - kazao je Oti.

Na kraju ročišta sudija je najavio da će prvo potpuno saslušanje o hrvatskom zahtjevu za ekstradiciju biti održano 10. aprila naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.