REGION

Advokatica sina Ivice Todorića za Avaz.ba: Sve ovo vuče mi na neko moguće traženje političkog azila

Jasna Novak: Nije pratila današnja dešavanja u Londonu ( Agencije)

D. KOVAČ

7.11.2017

Jasna Novak, advokatica sina Ivice Todorića, bivšeg šefa "Agrokora", koji je jutros uhapšen u Londonu, a potom i pušten uz kauciju od 100.000 funti, kazala je za Avaz.ba da je ovakav potez engleskog suda sasvim normalan kod ovakve vrste krivičnih djela.

Rijetke situacije

- Kaucija i mjere opreza me ne čude, s obzirom na kriterije kod ovakve vrste krivičnih djela u inozemstvu. Ne čude me jer upravo suprotno - vrlo su rijetke situacije da se u ovakvim situacijama uhapšenima određuje pritvor - rekla je Novak, koja je petnaestak minuta prije našeg poziva saznala za ishod današnjih dešavanja u glavnom gradu Engleske.

Novak, koja se trenutno nalazi na seminaru u Lajpcigu, ističe kako cijeli dan nije pratila slučaj Ivice Todorića.

- Moram vam priznati da ste me zatekli - rekla nam je Jasna, nakon čega smo joj prenijeli najvažnije detalje oko Todorićevog hapšenja i puštanja na slobodu uz kauciju.

- Koliko znam, za njim je bio izdat evropski nalog za hapšenje. Ne znam je li današnja odluka engleskog suda donesena po tom nalogu ili je u pitanju nešto drugo. Sve ovo mi vuče na neko moguće traženje političkog azila - rekla nam je Novak, advokatica Ivana Todorića.

Po pravilima

Prema njenim riječima, Todorić će se morati ponašati striktno po pravilima koje mu je odredio engleski sudija, inače bi svako nepoštivanje izrečenih mjera moglo dovesti do izricanja neke teže mjere.

- Dok engleski sud ne donese svoju odluku, Todorić je - kao što je i rekao - građanin Londona - poručila je Novak.

Na naše pitanje kako bi se mogao okončati cjelokupni slučaj "Agrokor", Novak nam je kazala kako branitelji još uvijek nisu dobili na uvid krivični predmet.

- Predmet, navodno, ima 70.000 stranica. Za bilo kakvu ozbiljniju prognozu, moramo sve to prvo dobro izučiti sa ekonomskim i drugim ekspertima - dodala je Novak.

Inače, naredno ročište bivšem šefu "Agrokora" pred engleskim sudom zakazano je tek za 10. april 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.