REGION

Grabar-Kitarović: O drugom mandatu hrvatske predsjednice još ne razmišljam

Dnevnik.hr

11.11.2017

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Dnevnik Nove TV rekla je da bi voljela da malo više razgovara s premijerom Andrejem Plenkovićem, te da će od njega zatražiti sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost oko situacije u "Agrokoru".

- Hrvatska, nažalost, zaostaje, kaska za drugima i moramo se probuditi i početi raditi - kazala je Grabar-Kitarović.

Upozorila je kako je stanje u demografiji Hrvatske kritično.

- Država koja gubi ljude ne može očekivati niti ekonomski rast i napredak. Demografija je ključ svih pitanja. Međutim, to je pitanje na koje upozoravam od početka svog mandata, pa i prije toga, kao i na druge društvene probleme i privredna kretanja - ističe hrvatska predsjednica.

Navodi kako je jednak pristup imala i prema vladama premijera Milanovića i Oreškovića, koje je isto tako upozoravala da se trgnu i počnu rješavati probleme.

Grabar-Kitarović napominje kako bi malo češće željela razgovarati s premijerom Plenkovićem.

S njim, navodi, komunicira o temama koje su zajedničke kad je riječ o ustavnim ovlastima.

- Naravno, općenito i o stanju u državi, o odnosima sa susjednim državama. Nismo u sukobu. Moram vam reći da moj cilj nikada nije bio, niti će biti, sukobi. Moj cilj je biti vrlo realna. Niti optimistična, niti pesimistična, nego upozoravati na stanje koje postoji u državi jer, uostalom, to je i moja dužnost prema građanima i moja ustavna obveza. Ponavljam, riječ je o konstruktivnoj raspravi koja treba dovesti do toga da iznađemo rješenje za situaciju u kojoj se trenutno nalazimo - poručila je Grabar-Kitarović.

Naglašava kako o drugom mandatu hrvatske predsjednice još ne razmišlja .

- Prošla sam malo više od polovine ovog mandata. Mislim da u Hrvatskoj previše raspravljamo o izborima, a premalo o tome šta je ko učinio i šta činimo u okviru svojih mandata. Ima još dvije godine do trenutka izbora. Ono što trenutno radim jeste - fokusiram se, koncetrišem se na dužnost koju obnašam i želim je obnašati onako kako sam obećala svim biračima, odnosno svim državljanima Hrvatske, da ću biti njihov glas, njihova predsjednica i obnašam tu dužnost onako kako držim da bih trebala - dodala je.

Ističe kako se informira i o slučaju "Agrokor".

- O stanju u "Agrokoru" saznala sam tek kad je buknula kriza. Moram vam reći da je u međuvremenu potpredsjednica Dalić prije moje posjete Rusiji u dva navrata bila kod mene i brifirala me o stanju u "Agrokoru". Mislim da je informacije trebalo pružiti više, ne samo meni nego i hrvatskoj javnosti, jer svi imamo pravo znati. Dakle, ne može se to držati u zatvorenom krugu. Ali vjerujem da je Vlada, s druge strane, poduzimala sve korake koji su neophodni kako bi se stabiliziralo, prije svega, hrvatska privreda jer je koncern "Agrokor" jedna od ključnih firmi za stabilnost hrvatske ekonomije. Pa zapravo i šire od Hrvatske - dodala je Grabar-Kitarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.