Drama nakon smrti milionera

U Hrvatskoj „bijesni rat“ zbog bivšeg muža Ivane Tramp

Avaz.ba
14.11.2017 13:02
A
A
A

U posljednjih mjesec i po dana u Splitu se vodi bespoštedni rat za milionsko nasljedstvo italijanskog bogataša Rikarda Mazukelija, najpoznatijeg po kratkom braku iz sredine devedesetih godina sa milionerkom Ivanom Tramp, prvom ženom američkog predsjednika Donalda Trampa.

Sa šest godina mlađom Ivanom Tramp, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 100 miliona dolara, Rikardo je bio u vezi šest godina, a u braku su bili 22 mjeseca. Nakon toga u Njujorku je otvorio restoran "Florian", omiljeno mjesto mnogih slavnih i bogatih. Kada je nakon pet godina prodao restoran tadašnjem gradonačelniku Njujorka, preselio se u Hrvatsku. Rikardo Mazukeli prema svojoj želji pokopan je u grobnici u Jablancu, na zemljištu blizu crkve sa pogledom na grad i na Jadransko more, koje je kupio još 2009. godine, i dao da se izgradi grobnica od afričkog crnog granita.

Mazukeli je posljednjih 16 godina živio u Hrvatskoj, gdje je kupio niz vrijednih nekretnina. Mazukeli je sredinom septembra osjetio srčane probleme i iznenada je preminuo 22. septembra.

Kako je smrt nastupila iznenada, samo desetak dana ranije u društvu prijatelja je šetao po splitskoj rivi, nije ostavio testament, piše hrvatski "Jutarnji list".

U trenutku smrti, u Splitu je posjedovao dvoetažni stan od 250 kvadrata, poslovni prostor, apartman od 43 kvadrata i još nekoliko stanova i apartmana u strogom centru grada. Imao je još nekoliko nekretnina u Hrvatskoj, 150 hektara zemlje, kao i gliser od devet metara i više automobila, od kojih je jedan džip Hammer i Rollce-Royce sa britanskim oznakama.

Pravo na nasljedstvo trebalo bi da ima njegov sin jedinac iz prvog braka, Fedele Mazukeli (51), ali su se u rat za nasljeđe uključili i Fedelova majka, Stilijana Stela Metaksa, i njegov stric, Alberto Mazukeli, piše hrvatski list.

Alberto Mazukeli je od 1993. godine vodio u Africi porodičnu firmu koju mu je prepustio stariji brat Rikardo, ali je 2004. godine kupio prvi stan u Splitu i godinama je bio u sve lošijim odnosima sa bratom.

Stela Metaksa bila je u braku sa Rikardom 22 godine, sa kojim je živjela u raskošnim kućama u Zambiji i u Londonu, gdje je sa 28 godina imala kratku karijeru modela. Njihov sin Fedele, bankar i finansijski stručnjak, trajno boravi u Grčkoj.

Rikarno je od 1960-ih godina bio strastveni kolekcionar najskupljih automobila, a preferirao je "Rols rojs" i "Ferari". Živio je i u Zambiji gdje je imao veliku kuću, zatim u Monte Karlu, Londonu, Pragu, Njujorku...

Splitski advokat Andrea Cvitanović, koja zastupa pokojnikovog sina Fedelea, objašnjava kako su se protiv njega kao jedinog nasljednika urotili njegova majka i stric, koji ne prezaju od najrazličitijih oblika pritisaka i prijetnji, zbog čega je od kraja septembra do danas protiv njih bila primorana da podigne nekoliko prijava, i to zbog udruživanja sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, teške krađe, prijetnji, manipulacije, maltretiranja...


Tako su sin i njegov advokat postali akteri borbe za nasljeđe, protiv njegove majke i strica. Nakon smrti Rikarda oni nisu uspjeli da se dogovore oko podjele nasljeđa, a hrvatska pravnica navodi da joj je advokat njegove majke prijetio pokazavši joj rez prstom preko vrata.

Metaksa se ubrzo nakon sahrane sastala sa bliskom poslovnom saradnicom bivšeg muža, Jasminkom Panjković. Kako se ispostavilo, ne samo da je s njim imala poslovnu saradnju, već mu je bila i osoba od povjerenja jer je imala ključeve njegovog dvospratnog stana, piše "Jutarnji".

Kako je ispričala pravnica Cvitanovič, njih dvije su ušle u stan i pokupile poslovnu dokumentaciju i ključeve ostalih splitskih stanova Mazukelija, a zatim promijenile bravu. Panjković je zadržala ključeve dva terenska vozila.

Ova porodična drama razvila se dijelom i jer je Rikardo bio stranac, pa mu ni sedam sedmica nakon smrti nije izdata smrtovnica, zbog čega nije ni mogla da bude zakazana ostavinska rasprava.

Metaksa ipak negira da je pokušala da zastraši advokaticu Cvitanović, dok brat Alberto tvrdi da je problem "komunikacija".