REGION

Todorić optužuje "zločinačko udruženje" za izvlačenje novca

Avaz.ba

20.11.2017

Osnivač "Agrokora" Ivica Todorić tvrdi da su lica povezana sa Kreditanštalt investment bankom i njihovi saveznici u Hrvatskoj "zločinačko udruženje" u koje su uključeni i moćni političari i da izvlače novac iz tog koncerna i Hrvatske.

On je na blogu napisao da će, ukoliko nadležna tijela razmotre njegove tvrdnje i počnu djelovati, "ukazati i na cjelokupni koruptivni sistem, zbog kojeg novac svakodnevno odlazi iz `Agrokora` i Hrvatske".

-Izvorište cjelokupnog zločinačkog udruženja čine ljudi povezani sa Kreditanštalt investment bankom, a njihovi saveznici u Hrvatskoj su različiti finansijski savjetnici, advokatska društva i slično - tvrdi Todorić, prenose hrvatski mediji.

On kaže da je ta inostrana i domaća grupa, čiji je "zločinački plan preuzimanje `Agrokora`, imala svoje ljude u koncernu koji su ih ne samo snabdijevali potrebnim informacijama, već i svojim djelovanjem uticali na poziciju `Agrokora`".

-Međutim, da bi uspjeli, bilo je neophodno uključiti i politiku - ističe Todorić i navodi da je u tom trenutku u vlasti učestvovala koalicija "Most", kojoj je "rušenje `Agrokora` jedna od centralnih tačaka političkog programa".

-"Lider `Mosta` Božo Petrov zajedno sa svojim stranačkim saradnicima i nekim istaknutim članovima HDZ-a, prije svih prvi potpredsjednik Vlade Martinom Dalić, kreću u koordinisanu akciju rušenja `Agrokora` i mene lično - tvrdi Todorić.

Londonski sud je nakon plaćanja kaucije pustio na slobodu odbjeglog vlasnika "Agrokora" Ivicu Todorića, koji je osumnjičen za milionske pronevjere u tom koncernu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.