REGION

Pekaru kazna od 15.000 KM zbog krivog slova i 40 KM viška u blagajni

Index

20.11.2017

Index je krajem prošlog mjeseca objavio tekst o poduzetniku koji je zbog nekoliko desetaka kuna viška u blagajni i jednog krivog slova dobio, kako smo tada mislili, 30 hiljada kuna kazne, no priča je sada dobila svoj epilog. Stiglo je rješenje i kazna je 60 hiljada kuna (15.000 KM). Deset hiljada kuna mora platiti odgovorna osoba, odnosno direktor tvrtke, a 50 hiljada sama tvrtka.

Radi se o sasvim maloj, porodičnoj pekari, čiji naziv nećemo spominjati kako bismo ih zaštitili od eventualne osvete "organa".

Na "fiskaliziranim" računima treba postojati i oznaka poslovnog prostora (P1, P2, P3...). U konkretnom slučaju, čovjek je selio posao iz P1 u P2. Jedno vrijeme radio je paralelno u oba prostora, da bi na kraju cijeli posao preselio u drugi prostor. Na računu je, iz nekog razloga - možda čak i tehničke greške sustava - umjesto P2 pisalo samo 2. Osim toga, kažnjen je i zbog viška u blagajni od 85 kuna (40 KM).


Razni političari već godinama obećavaju da će Porezna prestati izricati drakonske kazne malim tvrtkama, pogotovo kad se, kao u ovom slučaju, radi o minornim greškama, kroz koje niko praktično nije oštećen jer su svi računi "fiskalizirani" samo pod nepotpunom oznakom, no teško kažnjavanje se i dalje nastavlja.

Ko zna koliko je tvrtki tako uništeno i koliko poslova je izgubljeno. Mali i srednji poduzetnici zapravo su temelj ekonomije, zapošljavaju najveći broj ljudi, svaka pametna država nastoji im na sve moguće načine olakšati posao - ukloniti bespotrebne barijere, imati pozitivan odnos prema njima, jer od njihovog razvoja u konačnici korist imaju svi - i vlasnici, i radnici i država.

Ali ovdje, osim što se moraju probijati kroz džunglu, često besmislenih pravila još ih se i brutalno kažnjava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.