REGION

Nastavljeno suđenje braći Mamić: Na Lovrenovim dopisima nije njegov potpis, neko ga je lažirao

Avaz.ba

21.11.2017

Tri potpisa na dopisima, što ih je nogometaš Dejan Lovren slao u Dinamo tokom 2010. godine, nisu napisani njegovom rukom.

Potvrdila je to vještakinja za grafologiju Jasna Galeković u svom iskazu na nastavku suđenja braći Mamić, Damiru Vrbanoviću te Milanu Pernaru za izvlačenje novca iz Dinama, piše Net. 

Potvrdila je tako i ono što USKOK tvrdi od početka da su Lovrenove telefaks-poruke lažne i da je njima naknadno prikrivano izvlačenje novca iz Dinama.

Vještakinja je utvrdila da se na tri dokumenta, što ih je Lovren između 1. februara i 7. septembra 2010. poslao iz Liona u Dinamo, nalaze potpuno identični potpisi. Prema njenim riječima, takva situacija je nemoguća, jer se niko ne potpisuje dva ili tri puta na identičan način.

Iako je Lovren u svom svjedočenju na glavnoj sudskoj raspravi, koje se bitno razlikovalo od onog što ga je dao tokom istrage, opisao je da dopisi kojima je tražio isplatu 50 posto dijela transfera iz Dinama u Lion 2009., slao putem faksa, vještakinja je te njegove riječi demantirala. 

Naime, ona zaključuje kako sporni dopisi uopće nisu izašli iz faks uređaja u uredu NK Dinama, već su, izrađeni pomoću laserskog pisača ili nekog multifunkcijskog uređaja, direktnim ispisom s računara ili su jednostavno fotokopirani.

Na dopisima iz februara, marta i septembra 2010. potpisi se u potpunosti poduduaraju s time da su na dva dokumenta u cijelosti identične veličine, dok je na dopisu iz februara potpis umanjen, ali kada se uveća, onda poklapa se s ostalima, objasnila je vještakinja i zaključila kako je očito da je jedan potpis korišten kao predložak za sva tri dopisa.

Doduše, Lovren se na dodatna pitanja nije mogao precizno sjetiti je li dopise poslao putem telefaxa ili elektronskom poštom, ali je potvrdio da mu je Marijo Mamić obećao isplatu u trenutku kad Dinamo izađe iz problema s likvidnošću. Igrač je još dodao kako je neke dokumente umjesto njega u to vrijeme potpisivala njegova mama.

USKOK od početka procesa tvrdi da su Lovrenove telefaks poruke u kojima se raspituje o postotku od transfera lažne. Na njima je, kao što je danas i potvrdila vještakinja, krivotvoren Lovrenov potpis, a pogrešno napisano i ime novog Lovrenovog kluba Olimpik iz Liona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.