REGION

U Njemačkoj se čude: Hrvatska tuguje zbog ratnog zločinca!?

Index.hr

1.12.2017

Poznati njemački sedmičnik Der Spiegel na svom portalu, inače jednom od najposjećenijih u Njemačkoj, objavio je veliki članak u kojem se zgrožava nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”. 

"Inscenacijom svojeg suicida u sudnici bivši general Slobodan Praljak postigao je da se Hrvatska iza njega ujedini u tugovanju. Kritička procjena njegovih zločina postala je nemoguća, dakle njegova posljednja kalkulacija je uspjela", piše Der Spiegel te dodaje da je Praljkovo samoubistvo ''u Hrvatskoj izazvalo politički potres, koji se proširio na cijeli zapadni Balkan'', prenosi Index.hr.

Navodi se kako su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković dali pohvalne izjave o Praljku te da ''većina hrvatskih medija sa strahopoštovanjem izvještava o 'hrabrom zapovjedniku s tri diplome''', kao i da su se mnogi prethodno kritički mediji sada Praljka usudili opisati tek kao ''kontroverznog''.

''No istina glasi ovako: Slobodan Praljak je bio ratni zločinac. Kao nekadašnji šef štaba vojske bosanskih Hrvata u ratu u BiH Praljak je znao za ubistva, masakre i protjerivanja. On je povrh toga bio jedan od vodećih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio etnički očistiti dio BiH i pripojiti ga Hrvatskoj, što je bila zamisao tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana'', konstatira Der Spiegel. Podsjeća se i da je po Praljkovom naređenju srušen mostarski Stari most, nekadašnji ''simbol mirnog suživota religija i naroda na Balkanu''.

Praljka se opisuje kao osobu koja se ''permanentno inscenirala'' te će sada postati ''novi narodni svetac''. Ističe se da haška presuda dovodi u pitanje jedan od ''svetih temelja osnivanja hrvatske države'', onaj da je ''hrvatska nacija bila isključivo žrtva jugoslavensko-srpske agresije''. To je u svojoj izjavi u vezi s Praljkom ponovila i predsjednica Grabar-Kitarović, ustvrdivši da se Hrvatska borila za opstanak BiH. Usput je spomenula da su ''neki naši sugrađani'' počinili ratne zločine u BiH, ali da je ''nepravedno što srpski i bošnjački zločini protiv Hrvata nisu kažnjeni na isti način''.

Der Spiegel navodi da u regiji presude Haškog suda prihvaćaju samo oni koji ne razmišljaju nacionalistički, citirajući pritom ocjenu stručnjaka za jugoistočnu Europu Floriana Biebera. Zapravo se dogodila i regresija u odnosu na stavove prije deset godina, kada su kritički glasovi imali više prostora u javnosti.

U svakom slučaju, i drugi su njemački mediji pisali o presudi haškog suda šestorki i samoubistvu Slobodana Praljka. Vrlo kritički se gleda na reakciju hrvatskih vlasti i izražava čuđenje zašto se u Hrvatskoj s toliko emocija i podrške reagira na smrt jednog osuđenog ratnog zločinca. Nema sumnje da su hrvatske vlasti i većina medija svojim izvještavanjem o Praljku nanijeli novu štetu ionako narušenom imidžu Hrvatske u Njemačkoj i Evropskoj uniji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.