REGION

Zašto predsjednica Hrvatske svake godine u decembru ide u SAD i posjete proglašava državnom tajnom

Avaz.ba

5.12.2017

Aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je tradiciju svojih prethodnika - Franje Tuđmana, Stjepana Mesića i Ive Josipovića u vezi s dočekom Nove godine u Hrvatskoj. 

Tuđman, Mesić i Josipović na Staru i Novu godinu imali su službeni protokol obilaska dežurnih službi, a kasnije i pozdrava vojnicima u misijama u stranim zemljama, piše Index.hr

Tradiciju da predsjednici slave Novu godinu s "narodom", uveo je još prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, koji je za Novu godinu obilazio dežurne službe te porodilišta. Stjepan Mesić preuzeo je tu praksu te uveo novu da se putem videolinka čestita Nova godina hrvatskim vojnicima u međunarodnim mirovnim operacijama. 

Josipović je, također, svake godine obilazio dežurne službe, a nekada i u društvu predsjednika vlade te se javljao vojnicima u stranim misijama putem videolinka.

Grabar-Kitarović u vrijeme predsjedničke kampanje čekala je Novu godinu u šatoru u Savskoj, no sljedeće dvije godine odlučila se na privatne zabave, bez ikakvog protokola, u stranoj zemlji.

Prvi privatni party u Americi   

Važno je naglasiti kako su odlasci predsjednice krajem 2015. i 2016. godine proglašeni državnom tajnom, a javnost do danas nije sigurna je li predsjednica boravila u toj zemlji privatno ili službeno.  

Prvi odlazak u SAD bio je krajem 2015. godine. Grabar-Kitarović otputovala je 29. decembra 2015. godine u službenu posjetu SAD, koja je počela - šest dana kasnije, tačnije 4. januara. 

Iz Ureda predsjednice tvrde kako nemaju nikakav dokument, zapis, dosje ili registar o tome gdje je predsjednica bila tih šest dana i s kim se sastajala. 

Tvrdili su da riječ o službenoj posjeti, no isto tako odbili su dati bilo kakve podatke gdje je hrvatska predsjednica bila gotovo sedam dana!? Jedino što su priznali bilo je da je predsjednica za Novu godinu bila na privatnoj zabavi. Gdje, s kim i za čiji trošak, nisu odgovarali.

 Ured predsjednice Hrvatske odbio je govoriti o detaljima, braneći se da ne znaju gdje je bila.  

Službena posjeta, a predsjednica bez pratnje!?

"Propisano je da će tijelo javne vlasti rješenjem odbaciti zahtjev ako ne posjeduje informaciju te nema saznanja gdje se informacija nalazi", stajalo je u dijelu Rješenja Ureda hrvatske predsjednice.

Potvrdili su iz Ureda da s Grabar-Kitarović na putu u SAD nije bio niko iz Ureda predsjednice, a trebao je ići kasniji ministar obrane, a tada još njen savjetnik Josip Buljević, no njegova avionska karta je stornirana, odnosno nije išao. 

U Americi, tačnije u Minesoti, pridružio joj se načelnik GS OSRH general Drago Lovrić, no tek 3. januara. Iako nisu imali nikakve podatke, ni jedan sastanak ni potvrdu, Ured predsjednice i danas tvrdi kako je to bio službeni posjet SAD.

Drugi nestanak u SAD

Sljedeće godine, predsjednica Hrvatske je sve to ponovila. Otišla je u Ameriku i "nestala". Opet su novinari Indexa tražili od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dostavu dokumentacije koja se odnosi na službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvo su tražili protokol službenog putovanja u SAD, za koji im je rečeno da ne postoji!? Tražili su tada dostavu putnog naloga i izvještaja uz navedeni putni nalog, iz kojih su vidljivi troškovi putovanja i detalji boravka predsjednice u SAD. No i to im je odbijeno.  

Tek naknadno, nakon mnogobrojnih upita i drugih medija, Ured predsjednice Hrvatske objavio je da je predsjednica na službenom putu te da je Grabar-Kitarović putovala komercijalnim letom. Mediji su pokušali naći predsjednicu u Americi, a neki su objavili i neslužbene informacije kako je predsjednica viđena u Vašingtonu.

  Predsjednicu Hrvatske pokušao je "pokriti" HTV s antologijskim intervjuom ispred ograde Bijele kuće. Nasmiješena hrvatska predsjednica tvrdila je kako njen posjet Americi nije tajna te da samo želi "pozicionirati Hrvatsku kao lidera". Bio je to jedan od najneugodnijih trenutaka kako za predsjednicu Hrvatske, a tako i za nešto što se naziva "javnim servisom".   

Predsjednica Hrvatske je tada, iako se do danas ne zna šta je ondje radila, produžila boravak u SAD za dva dodatna dana. 

Fotografije na Twitteru i ograda Bijele kuće  

Tek nakon povratka iz SAD i to po izbijanju afere koju je otkrio Index, predsjednica Hrvatske je tvrdila da se susrela s tri republikanska političara, dva senatora i jednim kongresmenom. Ni jedan od njih nije bio čelnik nekog važnog odbora, a gotovo svi su bili desničarski ekstremisti. Predsjednica Hrvatske je tvrdila da je bilo i sastanaka s predstavnicima "think-tankova". Dokaz su bile fotografije koje je objavila na Twitteru.

  U jeku afere, HTV je još jednom pružio predsjednici ruku da se izvuče iz neugodne afere. Naime, ponudio joj je termin na Prvom programu i to kod njenog velikog obožavatelja Tihomira Dujmovića. Grabar-Kitarović ponovila je da oko njenog puta ništa nije tajno te nastavila pričati o ustašama, Srbiji, micanju biste Josipa Broza Tita te "bezobraznim" novinarima.  

"Ja ovo doživljavam kao mobbing. Mediji me žele zaustaviti u mom radu", rekla je tada Kolinda.

Zatrpali ured s dva pitanja 

Predsjednica, osim što je krivo upotrijebila izraz "mobbing", koji označava zlostavljanje na radnom mjestu, napravila je sve kako bi onemogućila rad medija.

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović odbio je dati na uvid portalu Index putni nalog, kao i izvještaj koji ide uz putni nalog, tvrdeći da je novinar Indexa svojim čestim pitanjima o putovanju predsjednice u SAD ove godine "zloupotrijebio institut Prava na pristup informacijama"!

Ured predsjednice tvrdi da portal Index često traži informacije te da su zbog njih morali utrošili "puno vremena" i "uključiti veći broj službenika" te da je to sve "onemogućilo normalan rad Ureda predsjednice". 

Tražili su tada samo dva dokumenta. Prvi je bio službeni protokol s putovanja predsjednice u SAD, za koji je rečeno da ne postoji. Drugi dokument je dostava putnog naloga predsjednice s putovanja u SAD.

Državna tajna zbog međunarodnog ugovora!? 

Dva mjeseca nakon povratka iz SAD proglasila je svoje službeno putovanje "državnom tajnom", a sve u želji da napokon "završi" priču o dočecima Nove godine u SAD.

  U martu su novinari dobili dokument s oznakom Ureda predsjednice u kojem stoji kako je "Savjetničko vijeće predsjednice" odlučilo da su papiri o putovanju predsjednice u SAD postali dokumenti najveće državne važnosti i tajne. To je prvi slučaj da se sastanci tokom službene posjete predsjednika stranoj zemlji proglašavaju tajnima i to zbog toga što bi šefu države mogla biti ugrožena sigurnost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.