Plenković je sve agresivniji, danas je napao novinarku koja ga je podsjetila šta je pričao o Praljku

Avaz.ba
06.12.2017 15:43
A
A
A

Šef hrvatske vlade Andrej Plenković danas je nastavio s politikom napada na medije, a ovaj put razlog napada na novinare nije bila upućena kritika njegovoj vladi, već podsjećanje na njegove vlastite riječi od prije sedam dana. 

Naime, odgovarajući na pitanje o promjeni vlastitog stava vezano uz hašku presudu šestorki, Plenković je danas verbalno napao novinarku N1 Televizije, kazavši da se ubraja među one koji izvrću teze, piše Index.hr.  

Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ove vaše pitanje - rekao je Plenković, pozvavši sve da odu na stranicu vlade te poslušaju njegove izjave.  

To smo i uradili. Premijer Plenković tako je 29. novembra rekao da je haška presuda neprihvatljiva, dok je 4. decembra, pet dana kasnije, rekao kako Hrvatska poštuje presudu.

- Dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi presude šestorki u cijelosti je nepravedan i neutemeljen i kosi se s historijskom činjenicom i istinom, stoga je ovakav stav presude neprihvatljiv - rekao je Plenković 29. novembra, što je bitno drugačije od izjava u kojima se naglašava da Hrvatska poštuje presudu suda u Haagu.  

AFP o promjeni stava premijera Plenkovića

No, nije samo dio domaćih novinara primijetio kako je Plenković promijenio stav oko haškog suda, već je to primijetila i francuska novinska agencija AFP. Tako citiraju Plenkovića tokom posjete BiH, gdje je rekao da prihvataju odluku haških sudaca izražavajući žaljenje prema žrtvama.

Također, francuska agencija podsjeća kako je još prošle sedmice Plenković pričao o "dubokoj moralnoj nepravdi" kada je riječ o kaznama za hašku šestorku. Također naglašava se da se u Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije, masovno ratnog zločinca Slobodana Praljka, označava kao heroja.

Plenković nije umjereni političar 

Plenković je promijenio stav nakon kritika iz inozemstva, a utjecajni britanski Guardian objavio je da je Plenković prvi evropski vođa koji je podržao ratnog zločinca. Za britanske novinare, Plenkovićeva izjava o "dubokoj moralnoj nepravdi" znak je podrške ratnom zločincu Slobodanu Praljku. I njemački mediji izrazili su čuđenje reakcijom hrvatske vlade na hašku presudu.

Hrvatski premijer sada se želi predstaviti kao onaj koji je uvijek do sada govorio o poštovanju Hagu, predstavljajući sebe kao umjerenog političara. 

No to, u ovom slučaju, ne može biti istina. Plenkovićeve poruke i izostanak reakcije kojima je aminovao ponašanje članova vlastite stranke obilježja su politike koja prihvaća radikalni nacionalizam.

Nije se ogradio od prijetnji

Treba naglasiti kako Plenković do sada nije jasno osudio prijetnje prema dijelu zastupnika koji su odmah po izricanju presude naglašavali kako se presuda mora prihvatiti. Primjera radi, zastupnik HDZ-a Josip Đakić, upitan kako tumači prijetnje koje su zbog svojih stavova o presudi primili neki zastupnici, odgovorio je kako "o tim individuama koje cijelo vrijeme napadaju, vrijeđaju i omalovažavaju hrvatske branitelje i hrvatsku državu", zapravo ne želi govoriti.

Plenkovićev zamjenik u HDZ-u i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić proglasio je sud u Hagu političkim. Vladimir Šeks, još jedan utjecajni član HDZ-a prozvao je Stjepana Mesića kao glavnog krivca za smrt Slobodana Praljka.  

Naglasimo kako je Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) upozorila kako su opasni i neprihvatljivi napadi nakon presude haškoj šestorki. Osvrnuli su se na prijetnje smrću koje dobiva portal Index, ali i zastupnici u Saboru.

Plenković hibridno protiv Plenkovića  

HND je u svom saopćenju, povodom prijetnji Indexu i dijelu zastupnika, naglasio da politički vođe u Hrvatskoj izbjegavaju osuditi napade na novinare koji odgovorno rade svoj posao, dok dio političara čak i sudjeluje u tim napadima istovremeno podržavajući novinare i medije koji krše etička i profesionalna načela.

Plenković do sada nije jasno osudio one koji su u tome učestvovali. Od članova vlastite stranke pa do onih koji su prijetili preko društvenih mreža.