REGION

Bauk se narugao Kolindi Grabar Kitarović zbog komentara o odlikovanju Praljka

Avaz.ba

12.12.2017

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je kazala da osuđenim generalima neće oduzimati odličja koja su dobili za sudjelovanje u ratu.

"Ti su ljudi dobili odličja za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva", rekla je Kolinda pred novinarima jutros u Bjelovaru. 

Prema Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, predsjednik Republike može oduzeti odlikovanja ili priznanja u skladu s odredbama Zakona (član 14. Pravilnika).

Član 16. istog Pravilnika kaže sljedeće: "Državno povjereništvo će za nositelje odlikovanja ili priznanja, koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja. 

Kolindi se putem Facebooka narugao SDP-ov Arsen Bauk, prenosi Index.hr.

"Komentirajući moguće oduzimanje odličja osuđenim generalima, predsjednica Republike, vođena svijetlim tradicijama, poručila je da se ne treba držati zakona kao pijan plota", napisao je Bauk. 

Naime, izjava o tome kako se ne treba držati zakona kao pijan plota pripisuje se Josipu Brozu Titu, pa je očito da je baš mislio na Tita kad je komentirao posljednji Kolindin potez. 

Odnosno, nedostatak poteza koji bi po zakonu trebala provesti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.