REGION

Dramatična sjednica Gradskog vijeća Trogira: Odbijena minuta šutnje za ratnog zločinca Praljka

Avaz.ba

15.12.2017

Gradsko Vijeće Trogira prihvatilo je Prijedlog budžeta za iduću godinu, čiji prihodi su planirani u iznosu od 92.758.130 miliona kuna, te projekciju za 2019. godinu koja iznosi 101 milion kuna, a za 2020. godinu skoro 103 miliona kuna.

Za Prijedlog budžeta glasalo je ukupno devet vijećnika vladajuće koalicije SDP-HNS-HSU te nezavisni Ante Piteša i konzervativac Stipe Novak. 

Sedam vijećnika opozicione koalicije HDZ-HSP prije te tačke dnevnog reda napustili su sjednicu revoltirani što je predsjednik Vijeća Ante Piteša (nezavisni) odbio njihov zahtjev da Vijeće započne zasjedanje minutom šutnje, odajući na taj način počast preminulom haškom osuđeniku Slobodanu Praljku. 

I dok je Marko Hrsto (HDZ) smatrao kako imaju pravo to zatražiti, Piteša se pozvao na Statut i Pravilnik rada Vijeća u kojem, kako je ustvrdio, to ne stoji.

- Ja sam tu da održavam red i mir te se nemojte ljutiti - kazao je Piteša nakon čega mu je Ivica Baturina (HDZ), ujedno predsjednik trogirske HVIDR-e, uzvratio kako ne vidi razloga da hrvatski grad Trogir i njegovo Vijeće ne izraze saučešće preminulom generalu već da se radi o predsjednikovom stavu.

- Još jednom moram kazati kako smo ovih dana o smrti Praljka nailazili na različite reakcije. Moja pozicija nije pozicija sile, nego jednostavno ne želim stvarati razdor među vijećnicima, zaključio je predsjednik Vijeća Ante Piteša, kojeg su u odluci da se ne pristupi minuti šutnje podržali vijećnici vladajuće ljevice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.