REGION

Vjeroučitelju koji je veličao Mladića zbog širenja mržnje određen pritvor

Avaz.ba

30.12.2017

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je pritvor vjeroučitelju Krešimiru Bagariću nakon što je to predložilo Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

Tužilaštvo je 38-godišnjeg vjeroučitelja ispitalo zbog sumnje na podsticanje na nasilje i mržnju.

“Postoji osnovana sumnja da je Bagarić 29. novembra tokom nastave vjeronauke u osmom razredu zagrebačke osnovne škole u namjeri izazivanja netrpeljivosti i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovesti iznosio diskriminatorne stavove”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Portal Index.hr objavio je 21. decembra audio snimak na kojem vjeroučitelj Bagarić učenicima na času govori da treba strijeljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, za Hrvate govori da su “nezahvalna stoka, debili, kreteni”, tvrdi da su Mladićevi zločini nad Bošnjacima bili opravdani, “a mi imamo duduke”. Vjeroučitelja je tokom njegovog ispada snimio učenik škole.

Direktorica zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca u kojoj se to dogodilo Ljiljana Klinger kazala je da je pokrenula proceduru vanrednog otkaza ugovora o radu vjeroučitelja Bagarića, navodi Hina.

Ranije je izjavila da je šokirana objavljenim snimkom i osudila ponašanje vjeroučitelja, ocijenivši kako je riječ o zloupotrebi položaja učitelja, kao i da stavovi koje je iznio “nijesu u skladu ni s građanskim niti s humanim načelima, a poziv na linč i govor mržnje su za svaku osudu”.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak među prvima je reagovala poručivši da je šokirana otkrićem snimka u kojem se otvoreno propagira govor mržnje i najavila istragu o tom slučaju.

Od vjeroučiteljevh izjava ogradila se i Kancelarija za vjeronauku u školi Zagrebačke nadbiskupije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.