REGION

Nova godina donijela i nova pravila za dio vozača: Pooštravaju se kriteriji za izdavanje vozačke dozvole

Dnevnik.hr.

2.1.2018

Nova godina donijela je i nova pravila za vozače dijabetičare, srčane bolesnike i one sa sinkopom. Zaoštravaju se kriteriji za izdavanje vozačke dozvole. Bez nje će ostati ako bolest ne budu držali pod kontrolom ili je ne budu mogli izliječiti. I oni s visokim pritiskom neće moći voziti, piše Dnevnik.hr. 

Zbog dijabetesa David ima detaljnije ljekarske preglede za vozačku dozvolu. Iako redovno kontrolira šećer, sad ga čekaju još oštrija pravila, zbog kojih će morati dokazati da može primjereno kontrolirati svoje stanje.

"Ne bih nikako volio vidjeti da se uvode neke dodatne mjere, dodatne edukacije ili neke preglede koje bi dijabetičari trebali plaćati iz svog džepa", rekao je David Kaplan.

Uz ograničenja prijete i zabrane. Osim dijabetičara provjeravat će i one s bolestima srca i krvnih žila.

Zabranjuje se za desetak takvih stanja, među njima je i sinkopa. Ta bolest gubitka svijesti najpoznatija je zbog afere oslobađajuće presude Tomislavu Horvatinčiću. Naknadno mu je utvrđena trajna nesposobnost za upravljanje vozilom.

"Ne može se izdati dozvola onima koji imaju tešku stenozu saliska i onima koji imaju krizu svijesti. Međutim, takvi bolesnici mogu biti operirani i njihovo stanje doista treba dinamički posmatrati", objasnio je doc. dr. sc. Edvard Galić.

Ako se bolest može liječiti, onda se dozvola može izdati uz uvjet. O zabrani ili ograničenju vozačke dozvole odlučivat će specijalisti poput kardiologa Galića. I visok pritisak može dovesti do zabrane.

"Za vozače amatere te su vrijednosti nešto više, negdje su 180-110. Svakako je vrlo važno naglasiti da redovno uzimanje terapije mora biti prisutno kod tih osoba", dodao je doktor Galić.

Neće moći voziti ako pritisak i dalje bude visok, a specijalisti moraju o svemu obavijestiti izabranog doktora i policiju.

"Ukoliko doktor procijeni da je podnositelj zahtjeva za vozačku dozvolu sposoban, MUP će mu izdati vozačku dozvolu. To je jednostavna procedura", rekao je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova.

Policija će morati vozača obavijestiti da ode na pregled u medicinu rada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.