REGION

U Hrvatskoj ne mogu naći radnika ni za plaću od 1.000 eura

Avaz.ba

2.1.2018

U odnosu na mjesec ranije, obim radova rastao je za više od tri posto, a isti je čak za 4,6 posto narastao u odnosu na prošlogodišnji oktobar.

- Dobar je rezultat porezne politike, pozitivni njeni učinci, dobra turistička sezona, počelo je dobro korištenje EU fondova, to je sve rezultiralo da se građevinarstvo pomalo vraća na stare staze slave - govori Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za građevinarstvo.

No, ako pitate građevinare, piše Dnevnik.hr, stare staze slave još su miljama daleko.

- Mi još u realnom sektoru ne osjećamo kroz realizaciju tih radova da je došlo do povećanja obima. Ono što vidimo je da se javljaju novi projekti u infrastrukturi i s nekakvim vremenskim okvirom uz pretpostavku da će oni krenuti u realizaciju, nadam se da će i biti takav rast - govori Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske kompanije.

Ono što posebno frustrira građevinare je činjenica da posla ima, ali ga nema ko obavljati.

- Za razliku od ovog gradilišta, na kojem se radi evo i danas, puno veći problem u sektoru je činjenica da se posljednjih godina brojna gradilišta nisu ni otvorila i to zbog nedostatka radnika u građevini! Naime, u protekloj deceniji Hrvatsku je u potrazi za boljim životom napustilo više od 50.000 građevinskih radnika.

 -U Hrvatskoj danas ne da je teško, nego je nemoguće naći kvalifikovanog i kvalitetnog radnika za izvođenje radova. Prosječne plaće su negdje između 800 i 1.000 eura neto - govori Kamenski.

Zbog toga bi mogla kasniti i izgradnja brojnih novih hotela u predsezoni, priznao je nedavno i ministar turizma. Građevinari zato u novoj godini planiraju u potupnosti iskoristiti vladino utrostručenje dozvola za strane radnike, pa bi svih 12.170 stranih građevinaca moglo na hrvatske skele, donosi Nova TV, a piše Dnevnik.hr.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.