REGION

Kosturu kod Ogulina je puknuta lubanja, je li zaista riječ o nestaloj Francuskinji?

RTL

12.1.2018

Novi detalji pojavili su se u istrazi kostura pronađenog kod Josipdola. Kako piše RTL, u petak se otkrilo kako je kosturu za koji se sumnja da pripada nestaloj Francuskinji Anne Cecile Pinel razbijena lubanja. 

"Porodica je u iščekivanju rezultata. Ujedno zahvaljuju novinarima na informaciji koju su dobili od njih, uopće o ostacima koji su pronađeni, međutim zamolili su da bi vijest konačnu o rezultatima željeli prvi doznati", kazala je advokat porodice Pinel Višnja Ježić Sorić.

Lubanja, koja je pronađena nedaleko od mjesta održavanja festivala, puknuta je na sljepoočnom režnju. Dugogodišnji sudski vještak smatra da je najvažnije bilo napraviti temeljiti očevid na mjestu na kojem je pronađeno tijelo, a onda posao prepustiti forenzičkim patolozima "koji će po specifičnim tragovima te mehaničke traume moći utvrditi radi li se o udarcu nekim tupim predmetom ili se radi o nekim karakterističnim povredama od pada i udarcem o nekakav oštar kamen ili oštru stijenu". "Također i položaj tijela može upućivati je li došlo do pada ili je tijelo naprosto preneseno i sakriveno", izjavio je stalni sudski vještak za vatreno i hladno oružje Dubravko Gvozdanović.

Sami kostur ipak ne odaje puno.

"Na tijelu koje je postmortalno promijenjeno teško se mogu utvrditi zaživotne povrede. Dosta teško. Rijetko je naći potpuno skeletizirani kostur. To treba proći dosta vremena da životinje izjedu sva moguća meka tkiva", kaže Dušan Zečević iz Zavoda za sudsku medicinu.

"Ovo nije prvi put da su neki ostaci povezani s nestankom Anne i mi zapravo uvijek puštamo policiju da napravi istragu. U ovoj priči, kao i u mnogim drugima, svi se igraju detektiva, svako ima svoje verzije", smatra glasnogovornik festivala Momento Demento Val Kurtin.

Pripadaju li nađene kosti nestaloj Anne Cecile, i je li riječ o nasilnoj ili nesretnoj smrti, bit će objavljeno početkom sljedeće sedmice kad će biti poznati rezultati DNA analize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.