REGION

Hrvatska: Automobil zaglavio u snijegu, vozač krenuo pješice i smrznuo se

24sata.hr

15.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U prvim danima ove godine HGSS Stanica Gospić Hrvatska intervenirala je već dva puta. Tako je protekle sedmice intervenirala na poziv Hitne pomoći u Devčić Dragi, gdje se jedna osoba prilikom šetnje uz more okliznula se, te prilikom pada slomila nogu. Brzom intervencijom spasioca osoba je zbrinuta te transportirana do kola Hitne, objavio je GSS.

Dan nakon, spasioci opet dobili poziv za pomoć i to sa područja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Spašavali su osobu koja je napustila automobil koji je zaglavio u snijegu na putu prema Zavižanu te krenula pješice prema planinarskom domu Zavižan. Nakon nekoliko sati kako se osoba nije pojavila u planinarskom domu niti se vratila do auta suputnici iz vozila su pozvali pomoć. Odmah po dojavi 13 spasioca s tri vozila krenuli su u akciju spašavanja. U 20 sati prvi tim spasioca je našao osobu, ali nažalost mrtvu.

- Vremenski uvjeti bilu su ekstremni, snijeg, magla, niska temperatura i jak vjetar, ali to nije ništa neobično za januar na Velebitu. Ono jedino što nama ljudima preostaje je prilagoditi se uvjetima na terenu i zakonima prirode, poštivati ih te biti svjestan svojih mogućnosti - objavio je GSS.

- Mi kao spspasioci četo puta apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraju o svim bitnim činjenicama i pomno isplaniraju svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljenost, poznavanje terena i fizičku spremnost, kako bi smanjili rizik od neželjenih događaja. U suprotnom vjerovatnost od sretnog ishoda je znatno manja od onog drugog. Zapamtimo i ovo: "Priroda nas nikada ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo" - apelira GSS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.