REGION

Strabag uložio žalbu na odluku da Pelješki most grade Kinezi

Jutarnji.hr

22.1.2018

Austrijska građevinska kompanija Strabag podnijela je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) žalbu na odluku Hrvatskih cesta da posao gradnje Pelješkog mosta s pristupnim cestama povjeri kineskom konzorciju predvođenim kompanijom China Road and Bridge Corporation.

- Vrlo je izgledno da je odabrana zajednica ponuditelja koristila dampinške cijene u pogledu izvođenja određenih radova te da je činjenica kako je vlasnik firme koje su članovi odabrane zajednice ponuditelja država, odnosno Narodna Republika Kina koja ima veliki interes za ulazak na tržište Evrope. Navedeno jasno upućuje na zaključak da je izgledno da su članovi odabrane zajednice ponuditelja stoga primali državne potpore radi ulaska na tržište Europske unije kroz ovaj projekt, a što nije u skladu s pravnom stečevinom EU”, stoji u žalbi firme Strabag Austrija na odabir kineske kompanije China Road and Bridge Corporation za izvođača mosta Pelješac s pristupnim cestama, piše Jutarnji.hr.

U Strabagu su do takvog zaključka došli na osnovi usporedbe cijena koje su na natječaju ponudili oni i kineski konzorcij. Državna komisija za kontrolu javne nabave u ponedjeljak je na svojoj internetskoj stranici objavila da je zaprimila ovu žalbu. Budući da je riječ o strateškom projektu, DKOM ima obvezu predmet riješiti po hitnom postupku. No s obzirom na tekst žalbe realno je očekivati odluku u roku od oko mjesec dana. Za vrijeme rješavanja žalbe zaustavlja se daljnja realizacija natječaja, odnosno odgađa se potpisivanje ugovora s izvođačem.

U samoj žalbi Strabag se u najvećoj mjeri žali na činjenicu da Hrvatske ceste kao naručitelj nisu ispitale, kako kažu, izuzetno niske ponuđene cijene, a što je obveza prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Evropskog Parlamenta i Vijeća. U žalbi se tako navodi kako je kineski konzorcij ponudio nerealnu i neuobičajeno nisku cijenu u pojedinim stavkama. Kineski konzorcij ponudio je da će most Pelješac s pristupnim cestama izgraditi za 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, dok je Strabag isti posao ponudio za 2,62 milijarde bez PDV-a, što je razlika od 20,64 posto. U Strabagu su pomno analizirali kineske stavke troškovnika te su utvrdili kako su neke cijene i više desetaka puta manje od njihovih.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.