REGION

Finska policija istražuje jednog od najbogatijih Hrvata

Index.hr

28.1.2018

Portal finske radiotelevizije Yle.fi objavio je kako tamošnja policija istražuje Darka Končara, jednog od najbogatijih Hrvata. 

Isti medij navodi kako je poslovni konglomerat Kermas, čiji je Končar osnivač i predsjednik uprave, u pregovorima za kupnju brodogradilišta Arctech Helsinki, koje je u vlasništvu Rusije. Hrvatski poduzetnik ujedno je i vlasnik i bivši predsjednik uprave Afarak grupe, kompanije sa sjedištem u Helsinkiju koja se ranije zvala Ruuki grupa, prenosi Index.hr.

Rusi, naime, pokušavaju prodati brodogradilište u Helsinkiju zbog američkih sankcija, a među potencijalnim kupcima spominje se i, javlja finska radiotelevizija, "kontroverzni hrvatski milioner" Darko Končar.

Finski mediji još su lani pisali o istrazi protiv Končara i to zbog sumnji u veze s organiziranim kriminalom. Iako je nova istraga protiv Končara u početnoj fazi, finske novine Helsingin Sanomat objavile su da se sumnja kako je Končar učestvovao u tzv. insajderskom trgovanju dionicama Afarak grupe.

Naime, sumnja je da je Končar skrivao svoj utjecaj u kompaniji i to godinama, a radi se o kompaniji čijim se dionicama trguje na burzi u Helsinkiju. Zbog navedenog je moguće da je Končar napravio prekršaj poslovanja na berzi. Dionice Afarak grupe kotiraju i na berzi u Londonu, a kompanija ukupno ima skoro 7000 finskih dioničara.

Finski nacionalni ured za istrage već je dijelom istražio Danka Končara. U decembru 2016. tužilaštvo u Helsinkiju je odlučilo da neće podnijeti kaznenu prijavu zbog prevare vrijednosnim papirima. Končaru se na teret navodno stavljala zloporaba korištenja povlaštenih informacija, a on je demantirao sve optužbe.

Prošle jeseni pojavili su se detalji u složenim i zamršenim financijskim poslovima Končara u objavama podataka unutar Panama Papersa. Dokumenti su sugerirali, piše finska radiotelevizija, da je Končar želio sakriti svoju ulogu donosioca odluka u Afarak grupi.

U novembru je grupa dioničara Afaraka zatražila reviziju poslovanja Končara unutar grupe i formiranje nove uprave nezavisne o tajnovitom hrvatskom milioneru, navodi Yle.fi.

Končareva firma Kermas je uključena i u sektor brodogradnje u Hrvatskoj. Brodogradilište Arctech, koje sada Končar želi kupiti, specijalizirano je za izgradnju ledolomaca, a iz firme tvrde kako je 60 posto svih ledolomaca koji trenutno plove izgrađeno upravo kod njih.

Direktor brodogradilišta Arctech Helsinki Esko Mustamaki odbio je komentirati ponude koje je firma zaprimila. Kazao je kako vlasnik brodogradilišta, ruska United Shipbuilding Corporation (USC), traži novog većinskog vlasnika.

Priznaje kako je promjena vlasništva povezana s nastojanjem da se izbjegnu sankcije s kojima se suočavaju ruske kompanije. Brodogradilište je, naime, u ruskom vlasništvu posljednjih deset godina.

Ko je Danko Končar?

Danko Končar rođen je 1942. godine u Zagrebu. Diplomirao je elektrotehniku 1966. godine, potom je radio u AS Inženjeringu i Vjesniku krajem 60-ih. U ranim 70-ima radio je u sklopu Jugoturbine Commerce, 1975. postavljen je na čelo OUR-a Poslovni inženjering, kao direktor. S dužnosti direktora otišao je i u zatvor, optužen za ekonomski kriminal, primanje mita i pljačku državne imovine.

Izrečena mu je kazna od 12 godina zatvora, a kaznu je odslužio u Lepoglavi od 1976. do 1983. godine. Odobreno mu je da dug državi vraća u ratama, a nakon smanjenja kazne pušten je na slobodu 1983. godine.

Sljedeće godine nalazi posao u firmi Tehničar iz Zagreba, potom mu se gubi trag na skoro dva desetljeća, a u Hrvatskoj se ponovno pojavio kao multimilioner. Intenzivno je radio u Rusiji, gdje je kupio i rudnik, a poslovanje je proširio na niz drugih zemalja. U Hrvatskoj je investirao u brodogradilišta i nekretnine.

Danas se njegovo bogatstvo navodno procjenjuje na više milijardi kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.