REGION

Vršnjačko nasilje u Kninu: Djevojčica ispisana iz škole nakon snimljenih prijetnji

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti u Kninu

Sibenik.in/ Avaz.ba

7.2.2018

Mojoj kćerci zbog vršnjačkog nasilja narušeno je psihičko i fizičko zdravlje do te mjere da sam je po žurnom postupku upisao u novu školu jer više nije mogla svakodnevno trpjeti maltretiranje drugih učenica, kazao je otac zlostavljanje djevojčice, Mato Jelić, sudija Općinskog suda u Šibeniku sa stalnom službom u Kninu.

Jelić je odlučio javnost upoznati s tim slučajem pod punim imenom i prezimenom u nadi da će ohrabriti i druge roditelje čija djeca, kaže, također trpe nasilje u istoj školi.

- Mome djetetu, odličnoj učenici i vrhunskoj sportašici, članici hrvatske kadetske reprezentacije jednog borilačkog sporta, nanesena je velika šteta. Njezini su problemi počeli već u trećem razredu, s prvim osvojenim medaljama na koje su bile ljubomorne dvije učenice koje se bez značajnih rezultata bave istim sportom. One su izlagale ruglu njene sportske uspjehe, prekinule s njom komunikaciju i nagovorile drugu djecu iz razreda da učine isto – kazao je Jelić.

Iako mu se kćerka često žalila na te probleme, smatrao ih je prolaznom fazom te nije poduzimao konkretne mjere sve do lani, kada je na nju, kako kaže, krenula lavina nasilja koje su predvodile iste dvije učenice, a sve zbog plasmana na Evropsko prvenstvo.

- Od tada je ne prestaju maltretirati preko društvenih mreža, nijedno dijete u razredu s njom ne razgovara, ne zato što ne žele, već zbog toga što su cijelom razredu te dvije učenice jasno dale do znanja da će svako ko bude s njom razgovarao završiti na njihovoj "crnoj listi" i da će mu tada biti isto kao i mojoj kćerci – pojasnio je Jelić za ŠibenikIN.

Dodao je da su je izbacile iz svih grupa za dopisivanje preko kojih sva djeca iz razreda komuniciraju te su u tim grupama nastavile s različitim uvredama na njen račun.

On je dobio neke od tih poruka pa ih je pokazao školskoj pedagogici, koja je s autoricama obavila razgovor, a drugi, iako ga je zakazala, nije održala.

U Osnovnoj školi "Domovinske zahvalnosti" u Kninu čitav taj slučaj, zbog kojeg je učenica žurno ispisana iz škole, ne žele komentirati, a direktor Ivan Uzun kratko je rekao da nije bilo propusta u radu škole, ali da će sve ipak utvrditi nadležne službe.

- U decembru je moja kćerka, koja je ranije na tjelesnom dobila od te dvije učenice teže udarce po nogama, uključila snimanje na mobitelu i sakrila ga u ormarić svlačionice sportske dvorane. Na snimku se jasno čuje kako se njih dvije dogovaraju da joj na času tjelesnog odgoja slome nogu. Odmah sam otišao psihologu koji ih je pozvao na razgovor. One su priznale da su pretjerale, a on je zapisnik predočio direktoru. Saopćeno mi je kasnije da će njima biti izrečene pedagoške mjere i da će se obavijestiti Centar za socijalnu skrb u Kninu, a direktor me zamolio da ne podnosim prijavu policiji jer je bio uvjeren da će on sa svojim stručnim saradnicima i nadležnim Centrom za socijalnu skrb uspjeti riješiti problem moga djeteta – priča Jelić.

Ništa od obećanog nije poduzeto, nastavlja, a pedagoške mjere im nisu izrečene, nakon čega su one nastavile s maltretiranjem. On je ipak policiju o svemu obavijestio krajem januara.

- Na međunarodnom turniru moja kćerka osvojila je zlatnu medalju i pobijedila jednu od djevojčica koje ju maltretiraju, a kasnije su joj one predložile 'revanš' u školi, pravi fizički obračun. Tada je mojoj kćerci bilo svega dosta, izdržala je sve njihove provokacije, ali je došla kući žaleći se na glavobolju i bolove u trbuhu praćene mučninom. Odmah mi je rekla da više ne želi ići u Osnovnu školu "Domovinske zahvalnosti" jer se više ne može nositi sa svakodnevnim maltretiranjem od kojeg je niko u školi ne želi zaštititi. Također, nije htjela ni da snimke nekakvog njihovog 'obračuna' kruže po internetu – ogorčeno je govorio otac zlostavljane djevojčice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.