REGION

Plenković zadovoljan prognozama Evropske komisije o rastu hrvatske privrede

Fena

8.2.2018

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak da je Vlada zadovoljna zimskim prognozama Evropske komisije, koja očekuje ove godine stopu rasta hrvatske privrede od 2,8 posto.

- Time smo i dalje na nivou iznad procjena za prosjek EU, a ono što je posebno dobro da se te njihove projekcije poklapaju s onima projekcijama koje smo utvrdili i sami tokom maja, a i kasnije prigodom planiranja budžeta i naših projekcija za 2019. To je jedno veliko ohrabrenje za sva postignuća koja smo napravili na području ekonomske i fiskalne politike u protekloj godini i vjerujem da ćemo na tom tragu nastaviti - rekao je Plenković na početku sjednice hrvatske vlade.

Istaknuo je da se Komisija osvrnula i na ličnu potrošnju, koja je veliki pokretač rasta i zaposlenosti, te ocijenio da su to vrlo jasni učinci porezne reforme, izvrsne turističke sezone i tendencije rasta plaća.

S ovim, kazao je on, mogu biti vrlo zadovoljni. Svjetska i evropska privreda raste, a raste i privreda u Hrvatskoj, dodao je Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.