REGION

Sanader se vraća na optuženičku klupu

Danas

12.2.2018

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader 15. februara sjeda ponovo na optuženičku klupu zbog već pomalo zaboravljenog slučaja uzimanja sumnjivih 3,5 miliona kuna (oko milion KM) provizije od "Hypo banke" 1994. godine

Slučaj kreće iznova jer je Ustavni sud Republike Hrvatske još u junu 2015. godine ukinuo tada pravomoćnu presudu kojom je Sanader zbog ove afere, te primanja deset miliona eura mita u slučaju "Ina-MOL" bio osuđen na osam i po godina zatvora.  

Samo za primanje provizije od "Hypo banke" prvobitno je u novembru 2012. bio kažnjen s tri i po godine zatvora, da bi mu u junu 2014. Vrhovni sud Hrvatske ublažio kaznu na tri godine. Bio je proglašen krivim za ratno profiterstvo. 

Međutim, odlukom Ustavnog suda, presuda je ukinuta i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje. Tako će se sada ponovo rasplitati je li Sanader od 1994. do 11. marta 1995. godine za vrijeme trajanja ratnog stanja dogovarao visoke kamatne stope na kredite u zemlji koja je teško nalazila banke kod kojih bi se zadužila.

Prema optužnici, Sanader je kao pomoćnik ministra vanjskih poslova i kao pregovarač s "Hypo bankom" o uvjetima kredita za kupovinu zgrada ambasada iskoristio to teško stanje u zemlji koja se nalazila u ratu i tražio za sebe proviziju. Sumnja se da je tokom pregovora o uvjetima, kojima je "Hypo banka" odobrila kredit od 140 miliona tadašnjih austrijskih šilinga, iskoristio svoju ulogu pregovarača i dobio proviziju koja je iznosila pet posto od odobrenog kredita. Radilo se o sedam miliona tadašnjih šilinga, piše danas.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.