REGION

Vučića isprovocirala pitanja o govoru u Glini: Poniznost i poniženje od mene nećete doživjeti

Dnevnik.hr

13.2.2018

Drugog dana posjete Hrvatskoj, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić posjetio je općinu Gvozd u naselju Vrginmost, te će u društvu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u 16 sati prisustvovati skupštini Srpskog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Vučić je bio u obilasku općine Gvozd u Sisačko-moslavačkoj županiji i naselja Vrginmost.

Nakon toga srbijanski predsjednik obišao je Osnovnu školu Gvozd u sklopu koje se nalazi i vrtić. Školi je poklonio 10 računara, a oni su mu na tome srdačno zahvalili jer su, kako su rekli, radili sa zastarjelom opremom. Jedna profesorica dobacila je predsjedniku Srbije da bi im dobro došao još jedan računar, a Vučić je obećao da će "već danas to riješiti".

Također, malim folklorašima obećao je i narodne nošnje, a oni su zatražili "vlaške".

Nakon susreta s školarcima i profesorima, Vučić je u društvenom domu razgovarao s građanima koji žive u Vrginmostu. Na samom početku, srbijanski predsjednik nasmijao je prisutne.

- Vidim, malo žena ovdje...kordunaški običaj, vi volite...znam...tako je i kod mog oca - rekao je Vučić, dodavši kako su demografski problemi očito izraženi, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

Na samom početku, rekao je da želi bolje odnose Hrvatske i Srbije i da se zato odazvao pozivu hrvatske predsjednice.

- Došao sam u Hrvatsku, i zato ne razumijem one koji napadaju Kolindu Grabar-Kitarović. Došao sam da poboljšamo odnose Srbije i Hrvatske, ne odnose u kojima bi neko nekoga ponižavao ili pobjeđivao već odnose saradnje, odnose u kojima bi jedni druge poštovali, odnose u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji u svoju budućnost, koji bi mogli razmišljati kako da žive bolje, i iz njihovog ugla, kako da Hrvati u Srbiji imaju veću sigurnost u svojoj domovini. Nije problem da razgovoramo o svim otvorenim temama, o mnogo čemu ne razmišljamo isto, ali u budućnosti ne vidim nikakve spektakularne razlike u intresima koje Srbi i Hrvati imaju - poručio je Vučić.

U kasnijoj izjavi, opet je stao u odbranu hrvatske predsjednice.

- Gore mi je što su vrijeđali Kolindu Grabar-Kitarović, nego što su vrijeđali mene. Politička histerija zbog moje posjete Hrvatskoj se ne smiruje - istaknuo je.

Rekao je da se nada da će biti pomaka o rješavanju pitanja nestalih.

Na pitanje novinara opterećuje li njegov govor iz Gline iz 1995. godine međusobne srpsko-hrvatske odnose i misli li i danas da Glina nije hrvatska, Vučić je bio dosta oštar.

- Čuo sam bezbroj istih pitanja jučer. Za mene je interesantno da mjera vaše podrške i poštovanja je jednako proporcionalna poniznosti koju očekujete od nekoga ko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane, straha ili potrebe da vam se dodvoravam, nikada nećete vidjeti. Ta mjera poniženja i poniznosti koju očekujete od svakog iz Srbije da bi mogao da razgovara s nekim iz Hrvatske je pogrešan put. Dodatno sam sretan da niti jedan hrvatski predsjednik i premijer, s kojim se niko u Srbiji ne slaže, takvu vrstu hajke neće doživjeti u Srbiji. Bio sam, čini mi se, vrlo pristojan, učtiv i odgovoran, i na uvrede ne želim odgovarati uvredama i klevetama. I danas sam o sebi čuo najgore moguće stvari i neistine. Čini mi se da ne razumijete jednu stvar: imamo različite poglede na ono što se događalo prije 23 ili 28 godina - odgovorio je Vučić, dodavši da je "Oluja" za Hrvatsku praznik, a za Srbe dan tuge.

Rekao je i da nije došao tražiti ničije izvinjenje, jer su tokom rata sve kuće Vučića u selu Čipuljući spaljene, nego da je došao razgovarati o budućnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.