REGION

"Hrvatski telekom" otpušta 60 radnika, otpremnina 30.000 eura

Piše: Poslovnik

15.2.2018

"Hrvatski telekom" (HT) do kraja marta namjerava otpustiti oko 60 zaposlenih, uz prosječnu otpremninu od 230.000 kuna (oko 30.000 eura) bruto i druge stimulativne uvjete, saopćio je HT.

Smanjenje broja zaposlenih HT obrazlaže osiguranjem uvjeta za razvoj i prilagođavanjem poslovanja tržišnim i tehnološkim trendovima, piše Poslovnik. 

- U sklopu promjena je i smanjenje broja radnika iz poslovno uvjetovanih razloga. Utvrđen je višak od oko 60 zaposlenih kojima kompanija do 31. marta 2018. namjerava otkazati ugovore o radu - kaže se u obavještenju.

Dodaje se kako se smanjenje broja radnika provodi u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom te da mu se pristupa "s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću". Tako je, kako se navodi, uz otpremninu garantiranu kolektivnim ugovorom, donesena odluka o dodatnim, stimulativnim otpremninama koje će se isplatiti radnicima u zavisnosti od radnog staža u kompaniji, a za određene kategorije radnika osigurana je i isplata posebnog dodatka u iznosu od šest plaća. 

Prosječna otpremnina po zaposleniku iznosi 230.000 kuna bruto (oko 30.000 eura), kažu u HT-u.

Osim uvećanih otpremnina, HT je zaposlenima osigurao stručnjake koji ih savjetuju o lakšem snalaženju na tržištu rada i rješavanju njihovog radnog statusa, a dodatno radnicima koji odlaze iz kompanije HT subvencionira edukacije po izboru u iznosu do pet hiljada kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.