REGION

Hrvatska: Problemi u saobraćaju, vojska čisti snijeg

Dnevnik.hr

Fena

23.2.2018

Snježne padavine koje su zahvatile većinu kontinentalne Hrvatske i jak vjetar na Jadranu izazvali su u petak brojne probleme u cestovnom, željezničkom i pomorskom saobraćaju, zbog čega su pripadnici Hrvatske vojske angažirani u pomoći lokalnom stanovništvu na području Delnica, Gračaca, Petrinje, Gospića i Donjeg Lapca, a hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević najavio je dolazak u Delnice.

Četiri kamiona

Iz MORH-a je potvrđeno da je u Delnicama angažirano 30 pripadnika Oružanih snaga RH i dva radna stroja. U ispomoć je upućeno još 60 vojnika s dva stroja za čišćenje, četiri kamiona i dva kipera. Na područje Gračaca upućeni su kamion samoistovarivač i kombinirka.

Na području Petrinje angažirana je jedna desetina za dostavu lijekova i hrane u sela Klinac i Bijenik. Također, za mjesta Nebojan, Farkašić, Slana i Glinska Poljana angažirana je jedna desetina za čišćenje prilaza do kuća i dostave lijekova i hrane, izvijestio je MORH.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje priopćila je kako je 45 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano u Gospiću, gdje čiste snijeg oko javnih ustanova, dok je službenicima Policijske stanice Donji Lapac u čišćenju snijega pristiglo u pomoć 26 vojnika iz vojarne u Kninu.

Policija je vojnicima pružila smještaj u policijskom stacionaru u Donjem Lapcu. S obzirom na to da je trenutačna visina snijega 90-ak centimetara, a snijeg pada i tokom prijepodnevnih sati, vojnici i policajci nastavljaju sa čišćenjem snijega i u petak.

S obzirom na to da je kretanje i sigurnost pješaka u zimskim uvjetima otežana, policijski službenici u svim gradskim središtima PU ličko-senjske reguliraju saobraćaj i pomažu građanima.

U skladu s trenutnim vremenskim uvjetima i situacijom na cestama, policija provodi mjere ograničenja saobraćaja za vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu, kao i za kamione s prikolicama za koje je saobraćaj trenutačno zabranjen, prenosi Hina.

MORH je najavio da će ministar odbrane Damir Krstičević posjetiti Delnice u 16 sati te obići vojnike koji lokalnom stanovništvu pomažu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Zabranjen saobraćaj

Krstičević je u četvrtak donio odluku da se Hrvatska vojska uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena, a do sada su bili angažirani na području Gospića, u mjestu Čanak kod Korenice i u Donjem Lapcu, navodi MORH.

Hrvatski autoklub saopćio je jutros da snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

- Na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na cesti, a upozoravamo i na moguću poledicu, naročito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme - istaknuli su.

Saobraćaj je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Trakošćan - Đurmanec - Čeglje - Karlovac - Vaganac - Korenica - Udbina - Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac - Zdihovo - Kikovica.

U četvrtak su snježne padavine zahvatile većinu županija kontinentalne Hrvatske, a jak vjetar na Jadranu izazvao je brojne probleme u odvijanju saobraćaja. Nisu zabilježeni veći problemi u snabdijevanju električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom.

Župan Ličko–senjske županije Darko Milinović uputio je DUZS-u zahtjev za angažiranje pripadnika OS RH-a, pa su vojnici angažirani kao ispomoć civilnoj zaštiti u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.