REGION

Zbog nabujale Une u Hrvatskoj Kostajnici proglašeno vanredno stanje

Ilustracija

Fena

13.3.2018

Prošle noći, kada je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je vanredno stanje, a stanovnike ohrabruje što je rast vodostaja usporio i iznosi oko jedan centimetar na sat, pa je u 7 sati jutros iznosio 454 centimetra.

Mještani, kojima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa, i dalje podižu zečije nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu. Najdramatičnije stanje je u ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji.

O trajnom rješenju problemu odbrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici se govori već četiri godine jer je 2014. godine, za do sada najvišeg vodostaja, Una prodrla u gradsko središte.

Iako su stručnjaci Hrvatskih voda predlagali podizanje odbrambenog betonskog zida uz rijeku Unu u cijeloj dužini gradskog ugroženog područja, konzervatori su se usprotivili toj ideji zbog narušavanja vizure zaštićene gradske jezgre. Tada je dogovoreno kako je jedino prihvatljivo rješenje konstrukcija i postavljanje montažnih odbrambenih elemenata, koji bi se za vrijeme povoljnog vodostaja mogli ukloniti. Međutim, riječ je o zahtjevnijem projektu, koji još nije ostvaren. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.