Foto: DUSZ Hrvatske/Twitter

POPLAVE Dio brda otklizao u podnožje

Hrvatska Kostajnica: Klizište uništilo kuće, ljudi pobjegli u zadnji tren, vojska na terenu

Autor: Index.hr/Dnevnik.hr
13.03.2018 16:24
A
A
A

Prema informacijama objavljenima na stranicama Hrvatskih voda, vanredno stanje zbog poplava proglašeno je u Hrvatskoj Kostajnici koju je poplavila Una. 

HRT javlja da je voda poplavila nekoliko kuća, poplavljena je i cesta u Kuljanima, gdje je više desetina stanovnika odsječeno. Došlo je do velikog odrona, uništeno je najmanje šest kuća.

Tokom sjednice Kriznog štaba Civilne zaštite u Hrvatskoj Kostajnici, na kojoj je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u Starom putu u novom klizištu oštećeno je desetak kuća, od kojih neke potpuno.

Na sreću, zbog grmljavine koja je pratila odron, stanovnici su uspjeli pobjeći. 

Nakon dojave o klizištu, učesnici sjednice Kriznog štaba, među kojima su, osim premijera Plenkovića, bili i ministar odbrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, izašli su na mjesto nesreće.

Dio brda otklizao je u podnožje, ali na sreću nema ljudskih žrtava. Uzrok su velike količine snijega koji je pao u Hrvatskoj Kostajnici. Topljenjem je došlo do klizišta. Hrvatska Vlada će u saradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom učiniti napore da se pomogne ljudima koji su ostali bez svojih domova. Osigurat ćemo im smještaj i pomoći u obnovi kuća - rekao je Plenković. 

Sve veći dio Hrvatske ima problema s poplavama. Od Kosinja do Hrvatske Kostajnice proglašeno je vanredno stanje odbrane od poplava. Vodostaj rijeke Une noćas je premašio 450 centimetara. Mještanima je voda prodrla u podrume, a nekima je već ušla i u kuće. Vanredno stanje proglašeno je i u Jasenovcu, a vodostaji su rasli i na karlovačkom području.

Stanovništvu na području ugroženom poplavama u pomoć je poslana vojska, prenosi Devnik.hr.