ARBITRAŽA

Slovenija bi danas trebala predložiti pokretanje tužbe protiv Hrvatske

Index.hr

16.3.2018

Slovenija bi danas trebala predati pismo Evropskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, a predajom tog pisma, formalno bi trebao započeti rok od tri mjeseca u kojem bi se komisija trebala očitovati hoće li sama preuzeti ovaj slučaj, prenosi slovenska agencija STA. 

Slovenska vlada je u srijedu, na svojoj zadnjoj redovnoj sjednici prije ostavke premijera Mire Cerara, prihvatila sadržaj pisma i obavezala se na podizanje tužbe protiv Hrvatske pred Evropskim sudom, ako to ne učini Evropska komisija te ako će Hrvatska i dalje odgađati implementaciju arbitražne odluke, prenosi Index.hr.

Sadržaj pisma koje bi, prema neslužbenim informacijama, slovenski diplomati u petak trebali predati Evropskoj komisiji, za sada ostaje skriven pod oznakom tajnosti.

No, prema do sada otkrivenim informacijama, pismo sadrži opise konkretnih primjera kršenja evropskoga prava, do kojeg dolazi zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o razgraničenju među dvije države, a time se u njemu nalaze i svi elementi tužbe. Po neslužbenim informacijama, u pismu je više od stotinu stranica materijala.

Nakon što zaprimi pismo, Evropska komisija će imati tri mjeseca za odgovor i odluku o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Hrvatske i preuzeti ovaj slučaj u svoje ruke. Ako se to ne dogodi, Slovenija će sama nastaviti s radnjama u vezi pokretanja tužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.