HRVATSKA

Plenković: Nastavlja se izgradnja Pelješkog mosta

Avaz.ba

17.3.2018

Hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je danas Pelješac gdje je prisustvovao otvaranju obnovljene i dograđene osnovne škole u Orebiću te je izrazio uvjerenje da će se žalbe u odnosu na konkurs za izgradnju Pelješkog mosta brzo riješiti i da će projekt biti nastavljen u skladu sa planovima.

Osnovna škola u Orebiću, koju pohađa 240 učenika, obnovljena je i dograđena finansijskim sredstvima iz fondova EU iz kojih je u tu svrhu izdvojeno 35 miliona kuna, iz uobičajenih fondova te iz Razvojne banke Vijeća Evrope za društvenu infrastrukturu.

Škola ima nove kabinete, sportsku dvoranu i igralište.

Premijer Plenković pohvalio je napore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Istakao je da socijalna infrastruktura dobiva veliki interes te dodao kako očekuje da se po tom modelu finansira obnova i izgradnja i druge 74 škole koje imaju saglasnost Ministarstva nauka i obrazovanja i druge dozvole.

- Ova će škola sigurno zadržati mlade, omogućiti rad, razvoj i obrazovanje te osigurati bavljenje kulturom i sportom u velikoj sportskoj dvorani - rekao je Plenković.

Poručio je da je važno staviti naglasak na obrazovanje jer je to budućnost zemlje. Smatra da je ulaganje u kvalitet obrazovanja od najranijih dana ključ za hrvatsku budućnost i prilagodbu ubrzanom mijenjajućem svijetu.

Plenković je rekao i kako je ovo godina u kojoj vjeruje da će Državna komisija za javne nabavke riješiti pitanja žalbi koje se odnose na konkurs za izgradnju Pelješkog mosta.

Nakon toga i nakon dobivenih 357 miliona eura bespovratnih finansijskih sredstava od EU i saglasnosti Evropske komisije, koja je shvatila da izgradnja mosta nema upliva u pitanje razgraničenja između Hrvatske i BiH i da se nedvojbeno gradi na hrvatskoj teritoriji, s te strane nastavljamo s projektom i vjerujem da ćemo ga, u skladu s planom, realizirati ako ne do kraja mandata ove vlade, sigurno na početku idućeg mandata Hrvatskog sabora i Vlade i time konačno riješiti stratešku stvar i za Pelješac i za Dubrovačko-neretvansku županiju - kazao je Plenković.

Ocijenio je da će se time osigurati bolja, kvalitetnija i brža povezanost, naročito u ljetnim mjesecima kad se kilometarske kolone i gužve stvaraju prilikom prolaska kroz BiH i Neum.

Za Orebić je posebno važno i rješavanje pitanja trajektne luke, a premijer Plenković je o tom projektu razgovarao sa županom i drugima predstavnicima.

- U ljetnim mjesecima redovi na trajektu prema Korčuli i gužve ozbiljan su problem za razvoj turizma i za normalno funkcioniranje općine i život ljudi - rekao je Plenković.

Dodao je da su o tome razgovarale Hrvatske ceste i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jer bi izgradnja nove trajektne luke trebala omogućiti kvalitetniji, održiviji i ugodniji boravak i stanovnicima i gostima, kojih na Pelješcu ne fali i ima ih preko 100.000.

Ustvrdio je da će Uprava za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i novi zakonski okvir biti poticajni za otoke pa i za Pelješac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.