POPLAVE

Hrvatska: Vojska pomaže u odbrani od poplava

Printscreen

slobodna dalmacija

18.3.2018

Vodostaji rijeka na karlovačkom području u nedjelju rastu pa su hrvatski vojnici i uposlenici "Hrvatskih voda" nastavili s učvršćivanjem boks barijera, uz ostalo, i umetanjem gline tamo gdje voda prodire, kako se ne bi dogodilo da voda poplavi ijedan stambeni objekt karlovačkih naselja, saopćile su agencije.

To je odlučeno na jutrošnjem sastanku karlovačkog gradskog Štaba Civilne zaštite. Generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković najavio je da se maksimum vodostaja očekuje oko podneva i ne bi trebao biti takav da ugrozi domove građana, osim podruma i sličnih objekata. Nakon što nivo vode potpuno opadne, pojačat će se propusnost boks barijera od podnožja, za neki idući nalet vode, rekao je.

Brigadni general Siniša Jurković, komandant Hrvatske kopnene vojske, koji je također bio na sjednici karlovačkog Štaba Civilne zaštite, rekao je da 32 vojnika nastavljaju raditi na ojačavanju boks barijera u Logorištu, Maloj Švarči i Mostanju, a u pripravnosti je, prema potrebi, još vojnika. Na tri mjesta, u Belajskim Poljicama, Vojniću i u Karlovcu pune se vreće s pijeskom, jučer je 80-ak vatrogasaca više dobrovoljnih vatrogasnih društava prevozilo vreće građanima uz Kupu i pomoglo im poslagati ih oko pojedinih kuća.

Osim toga, vatrogasci svuda gdje podzemne ili protočne vode prolaze, pumpama izbacuju vodu što dalje od kuća. Profesionalni vatrogasci i HGSS sve vrijeme su sa svojim čamcima na raspolaganju stanovništvu do čijih se kuća ne može poplavljenim cestama, dio profesora odvozi se tako u Šišljavić i Rečicu na nastavu, doktori do pacijenata i obratno, dopremaju se nužna hrana i lijekovi.

Prevoze se i uposlenici i volonteri Crvenog križa u obilazak svojih stalnih korisnika, s dopremom hrane. Sinoć su za potrebe ispumpavanja vode dopremljene dvije visokoprotočne pumpe iz Varaždina i Slavonskog Broda, a odluka je Štaba da se nabavi njih još nekoliko.

U 11 sati vodostaj Kupe u Karlovcu bio je 779 centimetara, jedan centimetar viša nego sat ranije. Vodostaj Korane u 11 sati bio je 781 centimetar, što je rast od jedan centimetar u sat vremena. To znači da se porast vodostaja smiruje jer su noćas rijeke rasle i po sedam centimetara na sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.