DRAMATIČNO U HRVATSKOJ

Sava u Jasenovcu konstantno raste, u Lici poplavljene kuće

Index.hr

20.3.2018

Hrvatska nastavlja borbu s poplavama, a vodostaj Save u Jasenovcu jutros u 7 sati iznosio je 928 centimetara, čime je oboren još jedan rekord. 

Na snazi je i dalje vanredno stanje, a Jasenovac nije jedini. Sinoć je bila nemirna noć za stanovnike općine Lekenik, jer je vodostaj Kupe iznosio 962 centimetra. I tamo je proglašeno vanredno stanje. Kod Siska je jutros izmjereno 859 centimetara. 

Najgore tek dolazi 

Jučer je vodostaj Save na Jasenovcu srušio rekord iz 1970. godine, s izmjerenih 920 centimetara. Dosadašnji rekord iznosio je 907 centimetara.

Ali, najgore još nije prošlo. Tek dolazi, i to sredinom sedmice, kada bi ovim područjem trebao proći vrhunac vodenog vala. Procjene kažu da bi Sava mogla rasti još 20 do 30 centimetara.

Ekstremni uvjeti 

Hrvatska gorska služba spašavanja saopćila je da su ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni. U gotovo nemogućim uvjetima, s vrlo niskom temperaturom vode od sedam stepeni i nikakvom vidljivosti, ronioci su jučer više od dva sata proveli u vodi u kojoj im je prijetilo pothlađivanje, kako bi na kritičnome mjestu na nasipu spriječili daljnje urušavanje.

Sirene u Lekeniku

Dramatično je i uz rijeku Kupu. U općini Lekenik rijeka nezaustavljivo raste, proglašeno je vanredno stanje, a čule su se i sirene.  

Voda iz Odranskog polja došla je do kuća u sisačkim prigradskim naseljima. Vodostaj Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja.  

Do prelijevanja vode preko saobraćajnice u šumi Brezovica došlo je zbog sve veće količine savske vode koja se pušta u retenciju Lonjsko polje.

Strašna situacija u Lici, potopljeno na desetke kuća 

U Kosinjskoj dolini oko 600 stanovnika je i dalje odsječeno od ostatka zemlje. Kretati se mogu samo plovilima. Poplavljeno je pedesetak kuća i objekata, stanovnici su bez struje.

Borba s poplavama traje već sedam dana, a stanovnici kažu da je ovo najgora poplava u posljednjih deset godina.

Priprema na najgore

Štab civilne zaštite Brodsko-posavske općine, na sjednici održanoj u ponedjeljak, razmatrao je stanje u vezi s porastom vodostaja rijeke Save, te kako će se nove padavine u njenom slivu odraziti na njen vodostaj.

Predstavnici Hrvatskih voda informirali su članove štaba o vanrednim mjerama odbrane od poplava na području Stare Gradiške, Davora i Slavonskog Kobaša. U Slavonskom Brodu na snazi su redovne mjere odbrane od poplava, a u Slavonskom Šamcu pripremne mjere odbrane od poplava. 

Prema trenutno raspoloživim podacima, vrhunac vodenog vala u Brodsko-posavskoj općini očekuje se u srijedu i četvrtak, 21. i 22. marta. Hrvatske vode procjenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 cm.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.