REGION

Austrijski "Strabag" podnio žalbu Upravnom sudu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta

Jutarnji.hr

16.4.2018

Firma "Strabag" i konzorcij italijanskog "Astaldija" i turskog "Ictasa" podnijeli su tužbu Upravnom sudu zbog odluke Državne komisije da izgradnju Pelješkog mosta povjeri kineskoj firmi, potvrdili su iz te kompanije HRT-u.

Komisija je, prije 20-ak dana odbila njihove žalbe na odabir kineske kompanije za gradnju Pelješkog mosta.

HRT piše kako bi tužbe mogle zaustaviti potpisivanje ugovora te gradnju dugo iščekivanog mosta.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jutros nije želio komentirati sudske postupke.

Hrvatske ceste su u januaru ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija "China Road and Bridge Corporation" za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je italijansko-turski konzorcij ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a "Strabag" 2,62 milijardi kuna (svi iznosi bez PDV-a).

Na tu se odluku i austrijski ponuđač i italijansko-turski konzorcij su u drugoj polovini januara podnijeli žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

"Strabag" je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova. Uz ostalo, smetalo im je i što naručitelj, Hrvatske ceste, nisu ispitale niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što je, kako smatraju u Strabagu, trebao učiniti prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Evropskog parlamenta i Vijeća. Austrijska firma je navodila i kako se pretpostavlja da su Kinezi mogli ići s nižom ponudom jer će dobiti nedopuštene državne podrške, kao i da se kineske vlasti putem gradnje Pelješkog mosta žele lakše "probiti" tržište Evropske unije, a što nije u skladu s pravnom stečevinom EU.

Italijanski "Astaldi" i turski CT "Ictas" žalili su se na procjenu kvalitete garancije italijansko-turske ponude za gradnju mosta.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je krajem marta objavila da se kao neosnovane odbijaju žalbe "Strabaga" i italijansko-turskog konzorcija, kao i njihovi zahtjevi za naknadom troškova žalbenog postupka.

U prvoj reakciji na tu odluku iz "Strabaga" su istaknuli kako razmatraju daljnje pravne korake, a danas potvrdili da su se žalili Upravnom sudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.