Hoxhaj najavio: Kosovo bi moglo biti primljeno u UNESCO i Interpol

Avaz.ba
19.07.2017 19:49
A
A
A

Ministar vanjskih poslova odlazeće kosovske vlade Enver Hoxhaj izjavio je kako "Kosovo ima glasove" za učlanjenje u UNESCO i Interpol.

On tvrdi kako odluka o učlanjenju u ove dvije, po tvrdnjama kosovskih dužnosnika, za Prištinu ključne organizacije, ipak ostaje na slijedećoj vladi, čije se osnivanje još uvijek čeka.

"Ali, kao ministar vanjskih poslova, koji još uvijek vrši tu dužnost, mogu da kažem da Kosovo ima glasove da bude dio UNESCO-a i Interpola. U posljednjim mjesecima 2017., kao i tijekom prošle godine, imao sam intenzivnu agendu lobiranja. Posjetio sam zemlje Afrike, Južne Azije, Latinske Amerike i bio sam u zemljama Europe, i naravno, osiguravanje glasova za UNESCO i Interpol je bio prioritet nad prioritetima," rekao je Hoxhaj, prenosi Tanjug.

Dodao je kako i "pored glasova", za Kosovo postoje "neke teme i interna pitanja koje treba uraditi", kako bi ta zemlja postala dio ovih organizacija, no nije pojasnio na što konkretno misli.

Za prijem Kosova u UNESCO kosovski dužnosnici lobiraju od 2009. godine, a u studenom 2015. za samo tri glasa Kosovo nije primljeno u tu organizaciju. Tada su glasovale 122 zemlje, 92 su glasovale "za", a 50 je bilo "protiv".

Prištinskim vlastima za prijem u UNESCO potrebno je više od dvije trećine glasova članica te organizacije koje sudjeluju na zasjedanju.