U Atini i Skoplju se razgovara o imenu Makedonije

Avaz.ba
27.01.2018 13:00
A
A
A

Grčki i makedonski premijer razgovarat će u subotu s zvaničnicima svojih zemalja kako bi utvrdili strategije prije novog pokušaja da riješe dugotrajan spor zbog makedonskog imena.

Aleksis Tsipras i Zoran Zaev sastat će se s parlamentarnim čelnicima i s drugim važnim političkim akterima u Ateni, odnosno u Skoplju, nekoliko dana prije dolaska UN-ova posrednika u tom sporu najavljenom za 29. januar i 1. februar.

Izložit će mu svoje planove dok se nacionalisti na obje strane protive bilo kakvom popuštanju. Izgledi za rješavanje tog pitanja su porasli otkako su u Makedoniji socijaldemokrati Zorana Zaeva u maju preuzeli vlast od nacionalista VMRO-a.

UN-ov posrednik u razgovorima Matthew Nimetz predlaže pet imena za bivšu jugoslavensku republiku. U svakom se zadržava ime Makedonija, ali se dodaju pridjevi poput "gornja", "sjeverna" ili "nova", kako bi se razlikovala od grčke pokrajine.

Grčki nacionalisti odbijaju te prijedloge. Prošle sedmice desetine hiljada prosvjedovali su u Solunu a za 4. februar je zakazan velik prosvjedni skup u Ateni. Makedonski nacionalisti pak optužuju Zaeva da popušta, a ništa ne dobiva zauzvrat.

Tsipras i Zaev su se u srijedu susreli u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu i poručili da će se zauzeti za rješenje koje će biti prihvatljivo za obje strane. Zaev je rekao kako se nada da će se spor riješiti do jula.

Više o:

Grčka Makedonija