REGION

Rusija će pomoći Srbiji ako se suoči s požarima

Avaz.ba

21.7.2017

Novi toplotni talas koji će pogoditi region nosi opasnost od novih požara, ne samo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gdje su aktivna požarišta, već možda i u Srbiji.

Iz Srpsko-ruskog centra u Nišu poručuju da nema mjesta panici, jer će u slučaju da izbije požar na teritoriji Srbije biti upotrijebljeni svi raspoloživi kapaciteti kako bi se vatra što prije ugasila, navodi Sputnik.

- Rusija je za borbu protiv požara već uputila 18 savremenih vatrogasnih kamiona, koji mogu da budu upotrijebljeni u bilo kojem trenutku. Zatim, u vlasništvu Centra su šatori, pumpe i kompresori, koji su također na raspolaganju ukoliko zatreba. U slučaju većih požara, može biti upotrijebljena i avijacija, a u pitanju su avioni "Iljušin 76", "berijev 200", kao i helikopter "kamov 32", koji se nalaze na teritoriji Rusije. Sa svoje strane, Srbija bi osigurala svo neophodno ljudstvo kako bi se kriza sanirala - kaže za Sputnik direktor Centra Vjačeslav Vlasenko.

Podsjeća da je uspješna saradnja između Rusko-srpskog humanitarnog centra i MUP-a Srbije ostvarena ne samo tokom 2012. kada su u Srbiji izbili požari, već i prilikom poplava 2014., kada je Rusija poslala avione i ljudstvo koji su pomagali kako bi se katastrofa sanirala.

Na kraju krajeva, Centar je u Srbiji formiran kako bi pomagao i sarađivao sa srpskom stranom. Svakim danom dobijamo informacije iz Rusije, tačnije iz Centra za krizne situacije, o termalnim tačkama gdje se ukazuje na povećane temperature u Srbiji. Sve se to potom šalje Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, tačnije sektoru za vanredne situacije. To su preventivne mjere koje se primjenjuju svakodnevno kako bi se katastrofe izbjegle - napominje Vlasenko za Sputnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.